Ukradeni planovi Seula i Vašingtona za slučaj rata sa Severnom Korejom

Hakeri ukrali stotine poverljivih južnokorejskih dokumenata, uključujući plan Seula i Vašingtona u slučaju rata protiv Pjongjanga, kao i plan likvidacije severnokorejskog lidera Kim Džong Una, tvrdi južnokorejski dnevnik "Kosun Ilbo". Pentagon izneo uveravanje da su dokumenti na bezbednom mestu.

List Kosun Ilbo se poziva na izjavu poslanika vladajuće partije Ri Čol Hija koji tvrdi da su severnokorejski hakeri uspeli da dođu do 235 gigabajta osetljivih podataka.

Južnokorejski sistem je hakovan u septembru prošle godine, a Pjongjang je negirao umešanost.

Među ukradenim dokumentima je i Operativni plan 5015, poslednji američko-južnokorejski plan u slučaju rata sa Severom.

Poslanik nije bio dostupan za komentar, ali je njegovo okruženje potvrdilo da je list tačno preneo njegovu izjavu.

Informacija je objavljena u trenutku vrlo zategnutih odnosa na Korejskom poluostrvu i međusobnih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, koji nastavlja nuklearni i balistički program uprkos međunanrodnim sankcijama.

Pentagon je objavio da je upoznat sa navodima da je Severna Koreja ukrala najnovije operativne planove SAD i Južne Koreje za slučaj rata, ali je izneo uveravanje da su dokumenti na bezbednom mestu, prenosi Jonhap.

"Mogu da vas uverim da imamo poverenja u obezbeđenje naših operativnih planova i našu sposobnost da se suočimo sa pretnjom iz Severne Koreje", rekao je novinarima portparol Pentagona armijski pukovnik Rob Mening.

Mening je odbio da potvrdi da li je upada bilo, rekavši da je to obaveštajno pitanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво