Nemačka ograničila priliv migranata – do 200.000 godišnje

U Nemačku će od sada godišnje moći da uđe 200.000 migranata – o ograničavanju priliva migranata u zemlju dogovorili su se lideri Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i konzervativni saveznici iz Bavarske. Dogovor iza zatvorenih vrata u Berlinu najpre su odbacili Zeleni, ali kažu da ih to ne sprečava da sledeće nedelje sa konzervativcima počnu razgovore o formiranju koalicione vlade.

Posle 10 sati pregovora o osetljivom pitanju migranata, lideri sestrinskih hrišćanskih stranaka dogovorili su se da Nemačka godišnje ograniči prijem azilanata i izbeglica na 200.000.

Dogovorena je i oštrija borba protiv krijumčara i bolja zaštita granica Evropske unije.

Kancelarka je imala teškog suparnika u pregovorima među bavarskim konzervativcima – žestokim kritičarima njene odluke da, pre dve godine, dozvoli ulazak više od milion azilanata. Posle dugog odbijanja da prihvati njihov zahtev o limitu – kancelarka je popustila.

"Dogovor je osnova za pregovore o koaliciji sa Zelenima i liberalima. Nemačkoj je potrebna stabilna vlada. Obe strane su napravile kompromise. Broj od 200.000 migranata biće podložan promenama, ako se u svetu ponove masovne migracije, kao one iz 2015.", rekla je kancelarka Angela Merkel.

Horst Zehofer iz Hrišćansko-socijalne unije Bavarske je zadovoljan dogovorom, jer je on okvir za migracije u Nemačkoj.

"Činjenica je da ćemo narednih godina, zbog nezaposlenosti ili ratova u nekim zemljama, imati migracione talase", istakao je Zehofer

Ustupak kancelarke daje konzervativcima jasniju poziciju u koalicionim pregovorima – sa proimigracionim Zelenima – i Liberalima, koji traže da zakon jasnije odredi prihvat kvalifikovanih migranata, ograničenje boravka ratnih izbeglica, proterivanje migranata iz Magreba.

"Kompromis među konzervativcima je formalan i neće biti deo eventualnog koalicionog sporazuma. Zeleni žele efikasne integracione mere i jasne kriterijume za pridošlice u Nemačkoj", ukazao je Džem Ozdemir iz partije Zelenih.

Nakon što su u septembru konzervativci Angele Merkel dobili četvrti mandat u parlamentu, pregovori o koalicionoj vladi u Nemačkoj počinju sledeće nedelje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво