Iran, zatvorska kazna za pregovarača nuklearnog sporazuma

Sudske vlasti objavile su da je na pet godina zatvora osuđen Abdolrasul Dori Esfahani, koji je bio član iranskog pregovaračkog tima kada je zaključen nuklearni sporazum 2015. godine.

Abdolrasul Dori Esfahani, koji ima dvojno iransko-kanadsko državljanstvo, bio je među grupom ljudi optuženih za špijunažu i pružanje podataka strancima i imao je veze sa dve strane tajne službe, rekao je portparol sudske uprave golamhoseim Mohseni Edžei.

Osuđen je na pet godina zatvora bez mogućnosti žalbe, dodao je Edžei i rekao da je Esfahani predmet druge istrage koja se odnosi na korupciju.

Prema više iranskih medija, Dori Esfahani ima i britansko državljanstvo.

Kako navode mediji, učestvovao je u pregovorima koji su se završili istorijskim nuklearnim sporazumom u julu 2015. godine kao ekspert za bankarska pitanja, a zatim je bio deo iranskog tela zaduženog za adekvatno sprovođenje tog sporazuma.

Uhapšen je u avgustu 2016. godine pošto su se na više internet stranica i od strane konzervativnih poslanika pojavile optužbe da je špijunirao za Veliku Britaniju.

Iranski ministar obaveštajnih poslova Mahmud Alavi je kategorički odbacio te optužbe u oktobru 2016. godine, međutim sudski predmet je išao svojim tokom do osude Esfahanija na pet godina zatvora u nižem sudu, iako nije naveden datum kada se to desilo.

Iranski nuklearni sporazum potpisali su Teheran i grupa šest velikih sila (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) u julu 2015. godine u Beču.

Američki predsednik Donald Tramp dovodi u pitanje sporazum i preti da će se SAD iz njega povući.

Sporazum je omogućio da se ukinu međunarodne eknomske sankcije protiv Irana u zamenu za iranske garancije da će njegov nuklearni program biti samo u mirnodopske svrhe.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo, odnosno Iranci koji imaju i državljanstvo druge zemlje ne uživaju konzularnu zaštitu te druge zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво