Rahoj: Španija će ostati Španija

Španski premijer Mariano Rahoj izjavio je u intervjuu za list "Pais" da će centralne vlasti u Madridu sprečiti da "deklaracija o nezavisnosti" Katalonije "dovede do bilo čega".

"Vlada će sprečiti da deklaracija o nezavisnosti dovede do bilo čega", rekao je Mariano Rahoj u prvom intervjuu španskim medijima od početka krize između Madrida i Barselone.

"Španija će ostati Španija i to će nastaviti da bude dugo, dugo", istakao je Rahoj.

Španska centralna vlada postaraće se za to da bilo kakvo jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije "nema nikakvog efekta", izjavio je Rahoj.

"Vlada će obezbediti da bilo kakva objava nezavisnosti nikuda ne vodi", rekao je Rahoj za "El Pais".

Rahoj je isključio posredovanje kao način za rešavanje krize u Španiji, na koje je pozvala Katalonija posle referenduma, dodaje Rojters.

On je, takođe, isključio raspisivanje vanrednih izbora zbog krize koja potresa Španiju nakon referenduma.

Rahoj je dodao da bi mogao da primeni ustav kako bi suspendovao autonomiju Katalonije ukoliko ona proglasi nezavisnost od Španije.

On je dodao da će zadržati dodatne snage nacionalne polciije u Kataloniji dok se situacija ne vrati u normalu.

Katalonski lider Karles Pudždemon je do utorka odložio pojavljivanje pred katalonskim parlamentom, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali na to da se tada proglasi nezavisnost.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo nešto više od polovine registrovanih birača. Prema rezultatima koje je saopštila katalonska vlada, nešto više od 90 odsto glasača je zaokružilo opciju "da".

Centralna vlada u Madridu već nedeljama se bori protiv referenduma, za koji kaže da je nesutavan, a Ustavni sud Španije suspendovao je referednum.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 04:53)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Шпанија

Све зависи од Англосаксонаца. Ако Немци, Енглези и Американци то одлуче
доћиће до великог граћанског рата. Њима би то и одговарало. Распарчаће Шпанију исто онако као и Југославију.

(nedelja, 08. okt 2017, 01:50)
anonymous [neregistrovani]

pomoc

Spanija ima eksperta Haviera Solanu koji moze da resi njihov problem veoma brzo kao sto je uradio sa Kosovom pa predlazem sto pre da ga pozovete u pomoc.

(nedelja, 08. okt 2017, 00:31)
anonymous [neregistrovani]

И Србија ће остати Србија!

Лепо су објаснили европски комисионари: сви ће остати оно што јесу, осим оних који и иначе нису, јер се европски комисионари држе свих права, па чак и међународних!