Rahoj: Španija će ostati Španija

Španski premijer Mariano Rahoj izjavio je u intervjuu za list "Pais" da će centralne vlasti u Madridu sprečiti da "deklaracija o nezavisnosti" Katalonije "dovede do bilo čega".

"Vlada će sprečiti da deklaracija o nezavisnosti dovede do bilo čega", rekao je Mariano Rahoj u prvom intervjuu španskim medijima od početka krize između Madrida i Barselone.

"Španija će ostati Španija i to će nastaviti da bude dugo, dugo", istakao je Rahoj.

Španska centralna vlada postaraće se za to da bilo kakvo jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije "nema nikakvog efekta", izjavio je Rahoj.

"Vlada će obezbediti da bilo kakva objava nezavisnosti nikuda ne vodi", rekao je Rahoj za "El Pais".

Rahoj je isključio posredovanje kao način za rešavanje krize u Španiji, na koje je pozvala Katalonija posle referenduma, dodaje Rojters.

On je, takođe, isključio raspisivanje vanrednih izbora zbog krize koja potresa Španiju nakon referenduma.

Rahoj je dodao da bi mogao da primeni ustav kako bi suspendovao autonomiju Katalonije ukoliko ona proglasi nezavisnost od Španije.

On je dodao da će zadržati dodatne snage nacionalne polciije u Kataloniji dok se situacija ne vrati u normalu.

Katalonski lider Karles Pudždemon je do utorka odložio pojavljivanje pred katalonskim parlamentom, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali na to da se tada proglasi nezavisnost.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo nešto više od polovine registrovanih birača. Prema rezultatima koje je saopštila katalonska vlada, nešto više od 90 odsto glasača je zaokružilo opciju "da".

Centralna vlada u Madridu već nedeljama se bori protiv referenduma, za koji kaže da je nesutavan, a Ustavni sud Španije suspendovao je referednum.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво