Pristalice Navaljnog protestuju u centru Moskve

Pristalice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u pritvoru, okupile su se u Moskvi pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče i pusti Navaljnog da se kandiduje za predsednika.

Oko hiljadu pristalica Navaljnoga okupilo se po tmurnom i kišovitom vremenu u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina", prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, veličina ovog skupa u Moskvi i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo skromnije kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je poveo Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Kako je AFP prethodno izvestio, Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da izađu na skupove širom zemlje povodom Putinovog rođendana kako bi protestovali protiv njegove vlasti.

Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sedi na planini novca sa natpisom "Srećan rođendan lopove mali!"

Navaljni, koji je izjavio da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu naredne godine, očekuje proteste u oko 80 ruskih gradova, a pored Moskve i u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

Rojters navodi da je u planu veliki protest u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu kasnije u toku dana.

Navaljni, 41-godišnji advokat školovan na američkom Jejlu, osuđen je u ponedeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organizovanju javnih skupova.

Vlasti u Moskvi i Sankt Peterburgu su odbile da dozvole demonstrantima da se okupe u centru grada, pa bi, procenjuje AFP, mitinzi mogli da se završe nasiljem.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Dragi nasi, pogledajte dobro

ovaj snimak demonstranata. Sve mladi. Kao i svuda, sa njima se moze lako manipulisati i ubediti da sami sebi iskopaju jamu.

(subota, 07. okt 2017, 20:53)
anonymous [neregistrovani]

Па добро

свуда у свету има демонстрација па зашто би и Русија била изузетак?... Незадовољних има свуда, па и код нас...Мањине би да мењају вољу већине...Е да би се то успело, морају се бирачи на изборима убедидти да су управо они добитна комбинација...Живоо нам Предсдник Русије господин Владимир Путин...