Protest u Madridu protiv referenduma u Kataloniji

Između 250 i 300 ljudi izašlo je na ulice Madrida kako bi protestovalo protiv referenduma o nezavisnosti Katalonije. Španija poziva Kataloniju na prekid referenduma.

Demonstranti se nalaze na najvećem madridskom trgu - Plasa Major, navela je nacionalna policija, prenosi El Pais.

I juče se u Madridu okupilo više hiljada građana u znak podrške jedinstvu Španije, a protest je bio održan i u Barseloni.

Skoro 40 građana Katalonije je povređeno danas u sukobima sa španskom policijom koja pokušava da spreči glasanje na referendumu o nezavisnosti tog španskog regiona.

Španska vlada zatražila je od katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona da prekine referendum o nezavisnosti Katalonije čije održavanje pokušavaju spreče nacionalne bezbednosne snage.

"Pudždemon i njegov tim su jedini odgovorni za sve što se dešava danas i za sve što može da se desi ako ne okončaju ovu farsu", rekao je predstavnik španske vlade za Kataloniju Enrik Miljo, prenosi AFP.

On je istovremeno konstatovao da bezbednosne snage postupaju "profesionalno" kako bi primenile sudsku odluku o zatvaranju birališta u Kataloniji.

Prema njegovim rečima, bezbednosne snage "deluju proporcionalno" i njihov cilj je birački materijal, a ne ljudi.

Miljo je rekao da "današnji događaji u Kataloniji nikad ne mogu da budu predstavljeni kao referendum ili nešto slično", navodi AP.

Agencija podseća da je španska policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata u Kataloniji i da je u sukobima povređeno 38 birača.

Sa druge strane, katalonska vlada osudila je postupke policije nazivajući ih "represijom" i pozvala Milja da podnese ostavku zbog toga. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи