Referendum u Kataloniji

Uprkos protivljenju zvaničnog Madrida, glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije počelo je na velikom broju biračkih mesta. Policija pokušava da spreči glasanje, a zabeleženi su i prvi incidenti, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Barselone.

List "El Pais" je javio da je nacionalna policija Španije zatvorila oko pet birališta i zaplenila glasački materijal na većem broju lokacija.

Na pojedinim mestima, kako se navodi, zabeleženi su incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju "Mi smo narod mira".

Katalonska vlada saopštava da, pošto je veći deo biračkog materijala zaplenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće, prenosi Rojters. Agencije u međuvremenu javljaju da su novi glasački listići stigli na biračka mesta.

Španska policija za razbijanje demonstracija raspoređuje policijace u Barseloni a helikopteri nadleću grad. U školama u kojima se glasa nema interneta pa građani međusobno razmenjuju vaj-faj, javlja specijalni izveštač RTS-a.

Katalonski lider Karles Pudždemon glasao je na referendumu o nezavisnosti Katalonije, javio je "El Pais".

Mediji su prethodno preneli da su pripadnici španske specijalne policije upali na biralište gde je bilo najavljeno da će on glasati u gradu Hironi, prenosi AFP.

Snimci pokazuju kako policajci sa oružjem i šlemovima lome staklo na ulaznim vratima i ulaze u sportski centar koji katalonske vlasti namenile za glasanje.

Prema informaciji koju prenosi "El Pais", jedna starija žena je povređena na biralištu u jednoj školi u Barseloni. 

Prve procene o izlaznosti birača na zabranjenom referendumu biće iznete pre podneva, saopštila je katalonska vlada.

Vlada Marijana Rahoja je prethodnih dana najavljivala da će učiniti sve da do referenduma ne dođe, dok je katalonski lider Karles Puddžemon poručio da će on i njegove pristalice glasati na referendumu uprkos protivljenju Madrida.

Katalonski parlament je ranije doneo odluku da će referendum o nezavisnosti biti obavezujući i sa prostom većinom bez obzira na izlaznost birača.

Zakon koji su regionalne vlasti izglasale je, međutim, suprotan ustavu koji zahteva dvotrećinsku većinu za bilo koju promenu u statusu Katalonije, tako da je Ustavni sud suspendovao odluku regionalnih vlasti.

Vlada Španije se uz proceduralne zamerke i načelno protivi održavanju ovog referenduma ističući kako španski ustav iz 1978. godine ne dozvoljava glasanje o nezavisnosti bilo kojeg dela zemlje.

Sa druge strane, katalonske vlasti se pozivaju na pravo naroda na samoopredeljenje.

U Kataloniji je 2014. održan neobavezujući referendum, na kome se izjasnilo 2,3 miliona ljudi. Pravo glasa tada je imalo oko 5,4 miliona Katalonaca. Velika većina izašlih, 80,8 odsto, izjasnilo se za nezavisnost.

Katalonija je, inače, bogat region na severoistoku Španije koji obezbeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Katalonija, u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, ima svoj specifičan jezik i kulturu. Vlasti imaju veliki stepen autonomije, ali Katalonci nisu prepoznati kao posebna nacija u ustavu.

Poslednjih pet godina zbog teške ekonomske situacije raste pritisak za održavanje referenduma.

Protiv referenduma su se izjasnili i brojni evropski zvaničnici.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво