Madrid opominje, Katalonci ne odustaju

Katalonske vlasti ne odustaju od najavljenog referenduma. Dok je u Barseloni održan poslednji predizborni skup zagovornika referenduma, španska vlada ističe da referenduma neće biti jer će njegove posledice biti ništavne. Katalonska vladajuća koalicija je najavila da će proglasiti nezavisnost u roku od 48 sati ako referendumski odgovor bude pozitivan.

 Više desetina hiljada ljudi okupljenih na završnom mitingu u barseloni poručilo je "glasaćemo". Obratio im se predsednik te španske pokrajine i pozvao ih da se sutra izbore za svoje dostojanstvo.

"Danas smo pobedili sav postojeći strah i pretnje, pritiske, laži i zastrašivanja, autoritarnu vladu u Madridu koja nije želela da dođemo do ove tačke, i to što smo sve uradili na miran način. Želeli su da se predamo na prvi znak neke nevolje, ali nas nisu poznavali, kao narod koji suočen sa teškoćama postaje još jači. To znači, dragi prijatelji, da pobeđujemo", kaže Karles Pudždemon, predsednik Katalonije.

Na drugoj strani španski Ustavni sud naredio je suspenziju referenduma. Regionalna policija dobila je naređenje da zatvori biračka mesta do sutra u 6 sati kako bi sprečila glasanje. Policijskim patrolama se nalaže da obiđu svih dve hiljade i 315 biračkih mdsta i zaplele glasačke kutije, izborne listiće i zatvore birališta.

"Od samog početka procesa secesije on je ilegalan, zasnovan na nelegalnim aktima. Stoga je dužnost vladavine zakona i svake vlade da to spreči. Referenduma neće biti jer neće imati bilo kakve političke posledice", kaže Iniho Mendes de Vigo, portparol vlade Španije.

Više organizacija i udruženja je izrazilo podršku referendumu a masovni protesti se danima održavaju širom Katalonije. Svima je zajedničko protivljenje odluci vlade u Madridu.

"Došli smo u miru, ne želimo bilo koga da provociramo niti da se sukobljavamo sa Špancima jer smo mi braća. Ali, narod ovde želi sam da odluči a ne neko drugi umesto njega", rekao je farmer Evarist Sančes.

"Uzbuđena sam zbog referenudma. Ja ću glasati. Mislim da neće biti nikakvih problema", kaže Sofija.

"Svi treba da glasaju, ne zato što su za ili protiv nezavisnosti, mogu da ubace i prazan listić. Treba svi da glasamo naročito zbog onoga što se dogodilo prošle srede, kada su, nakon mitinga, uhapšeni katalonski zvaničnici. Moramo da branimo svoja prava", rekla je Sara.

Katalonska policija upozorava na moguće nemire na dan održavanja referenduma. Organizacije koje podržavaju nezavisnost pozvale su svoje članove da se suzdrže od nasilja čak i ako ne budu mogli da uđu na biračka mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво