Napad iračkih snaga na Havidžu – još jedno uporište ID

Iračke snage izvele napale su severni grad Havidža, jedan od poslednjih bastiona u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države koja i u Siriji trpi napade.

Ova akcija usledila je nakon što je Islamska država objavila navodni audio-snimak svog lidera Abu Bakr el Bagdadija koji poziva na otpor, što je prva inetrvencija te vrste u prethodnih godinu dana, prenosi AFP.

"Lideri ID i njeni vojnici shvatili su da je put ka... pobedi da budu strpljivi i da se odupru nevernicima bez obzira na njihove saveze", rekao je glas na snimku u čiju autentičnost Vašington tvrdi da "nema razloga da sumnja".

Kako navodi agencija, od poslednje poruke koju je u novembru Bagdadi uputio svojim sledbenicima, teritorija koju džihadisti još drže u prekograničnom kalifatu koji su proglasili 2014. godine, smanjila se na delić svog ranijeg obima.

"Započela je velika vojna akcija za oslobađanje Havidže i okolnih područja", poručio je u saopštenju vođa operacije General poručnik Abdel Amir Jaralah.

Iračke snage započele su ofanzivu za preuzimanje džihadističke enklave u okolini Havidže 21. septembra, brzo preuzimajući kontrolu nad gradom Širkat, dva dana pre nego što su krenuli ka samoj Havidži.

Jaralah je istakao da je današnji napad označio drugu fazu operacije preuzimanja kontrole nad Havidžom i okolne gradove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво