Tramp: Spremni smo za vojnu opciju, ne preferiramo je

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su SAD spremne za vojnu opciju kada je reč o nuklearnoj krizi sa Severnom Korejom, ali da ne preferira takvu opciju.

"Potpuno smo spremni za drugu opciju (vojnu), a to nije opcija koju preferiramo", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, prenosi Rojters.

Naveo je da će "ako SAD ipak preduzmu tu opciju, ona biti katastrofalna" za Severnu Koreju.

"To mogu da vam kažem, katastrofalna za Severnu Koreju. To se zove vojna opcija. Ako budemo morali da je preduzmemo, učinićemo to", istakao je Tramp.

Naglasio je da se protivi referendumu u španskom regionu Kataloniji, zakazanom za 1. oktobar, koji španska vlada pokušava da spreči, prenosi Rojters.

"Ja sam jednostavno za ujedinjenu Španiju. Stvarno mislim da bi narod Katalonije trebalo da ostane u Španiji. Mislim da bi bilo glupo da to ne učine", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Marijanom Rahojem.

Izrazio je sumnju prema podacima iz anketa koje predviđaju pobedu opcije za nezavisnost.

Američki predsednik je pozvao Evropsku uniju da prati SAD u uvođenju sankcija "represivnom režimu" predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

"Nadamo se da će naši prijatelji u EU uskoro pratiti SAD, Kanadu i brojne latinoameričke zemlje u uvođenju sankcija Madurovom režimu", rekao je Tramp.

Tvrdi da su se građani Venecuele suočili sa velikom glađu, patnjama, opasnostima i političkim nemirima pod "represivnim socijalističkim režimom", preneo je AFP.

Tramp je nedavno potpisao izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu određenim obveznicama venecuelanskog javnog sektora, kako bi izvršio pritisak na vladu predsednika Nikolasa Madura da obustavi svoju "tiraniju".

Američka administracija je Venecuelu, kao i Severnu Koreju i Čad, dodala na listu država čijim je građanima zabranjen ulazak u SAD, zbog loših bezbednosnih uslova u tim zemljama, kao i zbog nedostatka saradnje sa američkim vlastima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво