Avion u kojem je stradao Hamaršild ipak oboren?

Posle 56 godina, istragom otkriveni dokazi prema kojima je avion u čijem je udesu 1961. godine poginuo generalni sekretar UN Dag Hamaršild verovatno oborila druga letelica, navodi "Gardijan". Prethodno, dve britanske istrage su tvrdile da je avion pao zbog greške pilota.

Smrt generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršilda duže od pola veka predstavlja jednu od najvećih misterija u međunarodnim odnosima, tim pre jer je samo mali broj upućenih verovao u valjanost navoda britanskih istraga, prema kojima je udes aviona DC-8 u centralnoj Africi pripisivan greškama pilota.

Sada već bivši šef UN Ban Kimun je prošle godine, suočen sa serijom novih detalja u vezi sa smrću slavnog prethodnika, odobrio pokretanje nove istrage, koja je konačno počela u februaru pod vođstvom Muhameda Čande Ohmana, bivšeg kenijskog sudije.

Ohmanov izveštaj je nedavno predat generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, a izvode iz tog dokumenta objavio je britanski Gardijan.

Suštinski, novi izveštaj se naslanja na izjave francuskog diplomate Kloda de Kemulara, kojem je belgijski pilot i plaćenik u Rodeziji tvrdio da je, u želji da skrene Hamaršildov avion sa kursa, ispalio nekoliko upozoravajućih hitaca, pa je greškom oštetio i krilo aviona u kojem se osim šefa UN nalazilo još 15 osoba.

Ohman je, takođe, naveo da su prethodne istrage, iz nepoznatih razloga, ignorisale izjave svedoka koji su tokom noći osim Hamaršildove videli još jednu letelicu.

Zanemarivana je i izjava Harolda Džulijena, jednog od putnika aviona koji je preminuo nekoliko dana posle udesa. Džulijen je medicinskom osoblju rekao da je, pre pada letelice DC-8, video "iskrice" u vazduhu.

Ohman tvrdi i da britanske i američke obaveštajne službe, koje su u to vreme vredno prisluškivale službenike UN u tom delu Afrike, verovatno u tajnim arhivama imaju podatke koji bi mogli biti od koristi za utvrđivanje istine o smrti šefa UN i još 15 osoba.

Novi izveštaj se, između ostalog, zasniva i na svežim informacijama koje su dostavile vlade SAD, Velike Britanije, Belgije, Kanade i Nemačke.

Hamaršild, švedski diplomata koji je 1953. godine izabran na mesto generalnog sekretara UN, u septembru 1961. godine je pokušao da izdejstvuje primirje između Vlade Konga i pobunjenika iz regiona Katanga, koje su zdušno podržavale kompanije za eksploataciju rude i plaćenici iz Evrope.

Šef UN je, u avionu DC-8, leteo iz Kinšase u grad Ndola u sadašnjoj Zambiji, kako bi prisustvovao razgovorima britanskih kolonijanih vlasti sa pobunjenicima. Avion se srušio 17. septembra 1961. godine.

U novom izveštaju se, takođe, navodi da je Francuska, tajno, isporučila pobunjenicima tri aviona "fuga", koji su upotrebljavani u napadima na druge avione u tom regionu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи