Papu u Južnoj Americi štitio izraelski balon

Obezbeđenje pape Franje koristilo je izraelski opservacioni balon da ga štiti tokom nedavne posete Latinskoj Americi, javljaju izraelski mediji i dodaju da je to treći put u poslednjih nekoliko godina da se primenjuje takva mera.

Dve od tri mise koje je služio poglavar Rimokatoličke crkve u Kolumbiji pre dve nedelje praćene su iz balona koji je proizveden u izraelskom gradu Javne.

Izraelski balon pomogao je i da se papa obezbedi prilikom poseta Africi i Izraelu.

Izraelska vojska i policija redovno koriste takav balon koji pokriva prečnik od pet kilometara.

Policija u Bogoti i Medeljinu je pustila balon iz koga su emitovani snimci direktno u njihova sedišta.

Balon je pomogao da se skeniraju mase ljudi okupljene povodom papine posete, krovovi u tom području i druga mesta koja se ne mogu videti sa zemlje.

"U Medeljinu je bila gusta magla za vreme mise tako da smo bili sami u vazduhu, jer helikopteri koji kruže iznad nisu mogli da vide šta se dešava na tlu", rekao je zavničnik kompanije "RT Sistemi aerostata" koja pravi balon.

Dodao je da je nedavno balon usavršen, da ima kamere za noć i dan, da automatski može da identifikuje sumnjive pokrete, da održava pregled čitavog područja dok se fokusira na specifičnu metu, kao i da ima filtere koji čiste sliku od prljavštine i kondenzacije.

Ista kompanija proizvodi razne bespilotne letelice, ali ističe prednost opservacionih balona čija je operativna cena 18 dolara na dan u poređenju sa 600 dolara na sat za prosečni dron.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара