Nemačka, ko je pobedio?

"Merkelova je pobedila, ali je pobednik AfD“ komentariše "Špigl" ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora u Nemačkoj. Većina analiza već u podnaslovima sumira rezultate pod tri tačke: loš rezultat za CDU/CSU (-8.7 %), ulazak desnih populista u Bundestag i komplikovani koalicioni pregovori. Takozvana "Jamajka-koalicija" (CDU/CSU + FDP + Zeleni) je najrealnija opcija, ali svaka stranka koja se upućuje u koalicioni dil sa Angelom Merkel, zna da će biti "potrošena" – to se dogodilo FDP-u 2009. i 2013, to se dogodilo SPD-u 2017.

"Merkelova je osvojila četvrti kancelarski mandat – ali po koju cenu?", pita se Špigl. "Šok za sistem" piše FAZ: "Konzervativne partije gube, male dobijaju, a AfD dominira u političkoj debati širom zemlje".

FAZ (komentar Matias Miler): "Ulazak AfD-a u Bundestag je demokratski čin, koji istovremeno pokazuje slom nacionalnih partijskih struktura. U svitanju prvog postizbornog dana pred nama se proteže polje političkih ruševina. Ovi izbori su protutnjili kao zemljotres, jedino što je on bio najavljen, niko ne može da kaže 'iznenadilo nas'. Socijaldemokrate, nekad najveća snaga centra, sad su sa dvadeset odsto marginalizovani. SPD, skoro kulturni pokret koji je u milionima radnika budio osećaj domovine, sada je još samo senka samog sebe. Izbori su dokazali ono što je u izbornoj kampanji već bilo jasno: SPD je nemoćan da se suprtostavi Uniji koja je sad više levo od samih socijaldemokrata."

Zaključak FAZ-a: "Jamajka koalicija će imati maksimalni rok trajanja od dve godine."

U prvim minutima nakon početka objavljivanja izbornih rezultata, dopisnica austrijskog ORF-a iz Berlina je citirala komentar minhenskog SDZ-a: "Sa AfD-om su u nemački Bundestag prvi put posle rata ušli nacionalsocijalisti".

Tog komentara u SDZ-u međutim nema, biće da je on povučen sa sajta neposredno posle objavljivanja, a da u štampanu verziju nikad nije ušao, što samo pokazuje da su rezultati izbora u prvim trenucima delovali kao šok. "Desni populisti" ostaje medijsko ime za AfD. On je sada treća snaga (verovatno 87 poslanika) u Bundestagu; u istočnim pokrajinama je drugoplasirana stranka, u Saksoniji čak prva.

Austrija gleda, uči i bira

Rezultati nemačkih izbora prate se sa pažnjom u Austriji, čiji građani izlaze na birališta za manje od tri nedelje. Za očekivati je da će se Konzervativna (ÖVP) i Socijaldemokratska (SPÖ) stranka još intenzivnije gurnuti u desno, ne bi li oštrijim zaposedanjem tema oduzeli snagu trenutno drugoplasiranim slobodnjacima (FPÖ). Pouka iz nemačkih izbora za austrijske stranke zato glasi: Ko se tvrdoglavo zakopa u habitatu levog centra, taj je izgubio.

"Nemački glasači su ispostavili račun za izbegličku krizu", komentariše austrijski dnevnik Prese. "Sa politikom otvorenih granica je Angela Merkel ostavila previše slobodnog prostora na desnom centru. To joj se osvetilo. Velika koalicija je otišla u istoriju, a Nemačka u desno."

I dalje, uvek Prese: "Sa dve godine zakašnjenja su Nemci Angeli Merkel ispostavili račun za njenu izbegličku i migracionu politiku. To je jedini razlog zbog kojeg je AfD porastao. U drugačijem političkom okruženju bi desni nacionalisti, s obzirom na njihove očigledne slabosti, već odavno završili na smetlištu istorije. Ali konstantno nezadovoljstvo nad njenom politikom otvorenih granica i masovnog useljavanja udahnulo je tom anti-evropskom pokretu na samrti novi život."

"Sanitarni kordon koji su nemački mediji podigli oko AfD-a nije pomogao. AfD kao zbirni desni sud za radikalno nezadovoljne utrostručio je podršku s prethodnih izbora i katapultirao se na treće mesto. Ako SPD ipak odluči da uđe u koaliciju s Unijom, AfD kao anti-evropska partija, koja u svojim redovima ima rasiste i revizioniste, postaće najjača opoziciona snaga u Bundestagu! Za Nemačku to znači kulturni prekid s posleratnom istorijom. Ako stvar pogledamo s manje uzbuđenja, dopušteno je reći da se Nemačka na taj način normalizuje: Desni populisti su ušli u skoro sve evropske parlamente, a sad je pao i Berlin kao poslednji bastion. Barem u Moskvi sedi neko, ko će se jako radovati zbog ovakvog ishoda".

"Merkelova se izvukla s jednim plavim okom. Glasove koje je izgubila na desnoj strani, povratila je delimično na levoj, od biračkog tela SPD-a. Kao šef CDU, Merkelova – za sada - ostaje nacionalni broj jedan. Ali neće dugo trajati pre nego što se u Uniji formiraju tužitelji, prevratnici i cendravci. Iskreno – za partiju koja je nemačku ekonomiju dovela do neslućenih uspeha, to je slab izborni rezultat. Za CDU/CSU je ovakav ishod strateška katastrofa s ubistvenim dugoročnim efektima. AfD sada ima sve finansijske i medijske mogunosti da Bundestag koristi kao binu za dugoročni ostanak. Unija će morati da se vrati udesno i od AfD-a otme konzervativnu politiku. Ali, tematsko izgladnjivanje desnih nacionalista je muzika budućnosti – za početak, Merkelova ima pune ruke posla, da uopšte formira neku funkcionalnu koaliciju."

Osvojivši četvrti mandat, Angela Merkel se u Bundestag-Olimpu već pridružila dvojici dugoslužećih kancelara, Konradu Adenaueru i Helmutu Kolu. Nijedan od njih nije otišao dobrovoljno, izgubili su na izborima. Merkelova je uvek insistirala na tome da će se ona povući iz politike dobrovoljno. Ali, da li će joj okolnosti to dopustiti?

Prese: "Vreme na vlasti je izjednačuje s velikim prethodnicima. No za razliku od njih, nedostaje joj istorijska sinteza po kojoj će je pamtiti, jedno veliko dostignuće, šlagvort za istoriju. To je ono što Angelu Merkel drži u politici, rad na imenu i liku u velikoj slici političkih uspeha. Adenauer je Nemačku vezao za Zapad; Kol je ujedinio dve Nemačke. Koje je njeno kapitalno dostignuće?"

Možda zeleno svetlo za novo naseljavanje Evrope? Sankcije protiv Rusije? Sa takvim privremenim rezultatom je stvarno teško povući se u istoriju, pogotovo kad je na izborima upravo osvojena nova šansa.

Na jednom oku je modrica, kako glasi nemačka poslovica – ali je drugo netaknuto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво