AFP: Angela Merkel, "večita kancelarka"

Pojedini su Angelu Merkel ismevali kao "kraljicu stroge štednje", dok su joj drugi klicali kao "spasiteljki izbeglica", a neki pozdravljali kao "novu liderku slobodnog sveta", ali sada, kada je osvojila i četvrti mandat na čelu najveće evropske ekonomije, mnogi Nemci je jednostavno zovu – "večita kancelarka", navodi AFP.

Kćerka pastora koja je rasla iza "gvozdene zavese", danas za mnoge Nemce "mama Merkel", svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je veštinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promenama, ocenjuje francuska agencija.

"U burnim vremenima američkog predsednika Donalda Trampa, Bregzita i višestrukih globalnih kriza, 63-godišnja Merkel postala je temelj u zemlji koja stremi da održi zavidan privredni rast i stopu zaposlenosti", navodi se u analizi.

Nemci su joj, primećuje AFP, zahvalili time što je zadržavaju na vlasti otkako je postala najmlađa i prva žena kancelar 2005. godine, a istovremeno je vršnjakinja "davno prohujalih" lidera poput Džordža V. Buša, Tonija Blera i Žaka Širaka.

Odajući utisak da nema ni trunke sujete i ravnodušna prema "sjaju i raskoši" koje donosi vlast, ona živi u prosečnom stanu u Berlinu sa suprugom-naučnikom koji se kloni medija Joakimom Zauerom, pazari u lokalnom supermarketu, a odmore provodi pešačeći na Alpima - tako francuska agencija opisuje kancelarku Merkel.

Uz to, kada su je međunarodni listovi, nakon Trampove iznenađujuće pobede prošle godine, proglasili novom pobornicom liberalne demokratije, ona je tu etiketu odbacila kao "groteksnu i apsurdnu".

Iako često kritikovana da se kloni teških izazova, Merkel je svoje mandate obeležila hrabrim i iznenađujućim odlukama – od odbacivanja nuklearne energije nakon havarije u Fukušimi 2011. do otvaranja nemačkih granica za više od miliona tražilaca azila od 2015.

"Priliv migranata ju je, doduše, skupo koštao, kako glasača tako i suseda iz EU, a mnoge naveo da predvide njen silazak s vlasti", konstatuje AFP, ali napominje da joj se, kako se broj novopridošlica smanjio, a njena vlada usvojila strožu azilsku politiku, popularnost vratila na nivoe pre krize.

Svoje protivkandidate je, dodaje se u tekstu, razgnevila nepominjanjem njihovih imena i odbijanjem da sa njima uđe u žustar politički dijalog, dok su je mnogi politički komentari zbog toga optužili da je Nemačku "zagnjurila" u "apolitički dremež", a svojim govorima uvela Nemace u "masovnu hipnozu".

Sada, na početku četvrtog mandata, protivnika na vidiku nema, ali gomila izazova čeka Angelu Merkel, koju je list Njujorker opisao kao "najmoćniju ženu u svetu punom nestabilnih muškaraca".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво