Desničari u Bundestagu – čestitke i protesti

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku ulazi u parlament, nakon što je na izborima osvojila 13 odsto glasova. Posle objavljivanja prvih rezultata, stiže čestitka od francuske koleginice Marin le Pen. S druge strane, kancelarka Angela Merkel ocenjuje ovo kao "veliki izazov", a jevrejske organizacije strahuju zbog promovisanja ekstremnih desničarskih ideja na najvišem nivou. Demonstranti na ulicama nekoliko nemačkih gradova.

Više stotina demonstranata okupilo se u Berlinu protiv ulaska desničarske, nacionalističke partije Alternativa za Nemačku (AFD) u nemački parlament.

Demonstranti su se okupili ispred kluba u kome članovi AFD-a slave osvajanje trećeg mesta na izborima. Okupljeni uzvikuju "Ceo Berlin mrzi AFD", "Nacističke svinje" i druge slogane.

Nekoliko demonstranata je flašama gađalo policajce koji ih sprečavaju da se približe zgradi.

Protesti protiv krajnjih desničara održani su ranije večeras i na berlinskom Aleksandar placu.

Matijas, jedan od okupljenih u Berlinu, rekao je da je poziv video na Fejbsuku i da je izašao na ulicu zato što misli da je "važno pokazati da u Nemačkoj nije prihvatljivo da jedna takva partija uđe u parlament".

Ističe da dve vodeće stranke CDU i SDP treba da analiziraju kako je došlo do toga da se mnogi ljudi okrenu takvim "rasističkim političarima".

Demonstracija je bilo i u Kelnu, Frankufrtu, Hamburgu, Minehnu i Diseldorfu. Prema podacima policije, u centru Kelna na prijavljenom skupu okupilo se oko 400 ljudi, dok je u Frankfurtu njih oko 300 izašlo na ulice, prenose nemački mediji.

Prema rezultatima izlaznih anketa, AFD je osvojio oko 13 odsto glasova što znači da bi mogao da osvoji između 86 i 89 mesta u Bundestagu. Nakon proglašenja prvih rezultata poručili su da će "promeniti zemlju".

Usledila je čestitka francuske koleginice, liderke krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen.

"Bravo za naše AfD saveznike na istorijskom nastupu. Ovo je novi znak da se narod Evrope budi", napisala je Marin Le Pen na svom Tviter nalogu.

Međutim, u svom prvom obraćanju posle proglašenja pobede CDU, nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je da antiimigraciona stranka AFD predstavlja "veliki novi izazov" sada kada ulazi u parlament.

Bojazan su iskazale i jevrejske organizacije, ističući da se Nemačka suočava sa najvećim izazovom od svog osnivanja 1949. godine.

"Nažalost, naši su se strahovi obistinili", navodi se u saopštenju predsednika Saveza Jevreja Jozefa Šustera.

Posle ovih izbora, AFD će biti prva stranka krajnje desnice koja ulazi u Bundestag posle Drugog svetskog rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара