Džeruzalem post: Jevreji u Nemačkoj strepe od AfD

Nemački parlamentarni izbori od velike su važnosti za Izrael, jer je Nemačka jedan od najvažnijih saveznika Izraela u Evropskoj uniji, piše danas "Džeruzalem post".

Nemačka je glavni snabdevač Izraela naprednim podmornicama i obaveštajnim podacima i saveznik protiv usvajanja antiizraelskih mera u Ujedinjenim nacijama, navodi list. 

Prema pisanju dnevnika, demohrišćani nemačke kancelarke Angele Merkel, koja se zalaže za "posebnu odgovornost Nemačke prema Izraelu" trebalo bi, na osnovu najnovijih istraživanja javnog mnjenja da osvoje 34 odsto glasova, ali se očekuje i da bi treća po snazi u Bundestagu mogla biti desničarska "Alternativa za Nemačku" (AfD) sa projektovanih 13 odsto glasova podrške birača.

AfD je izazvala strepnju relativno male jevrejske zajedinice u Nemačkoj zbog navodne ksenofobije i antisemitizma, kao i nedavne glorifikacije nemačkih vojnika tokom Holokausta.

Kako se očekuje, drugoplasirana partija, sa oko 22 odsto glasova podrške, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca, koja se, takođe, zalaže za posebnu odgovonost Nemačke za bezbednost Izraela, ali to eksplicitno vezuje za mirovni proces sa Palestincima.

Šulc nije nepoznanica za Izraelce.

On je pohvalio govor palestinskog lidera Mahmuda Abasa u Evropskom parlamentu 2016. godine, koji je govorio o tome da su antisemitske tvrdnje dovele do masovnog ubistva evropskih Jevreja u srednjem veku, ali i izazvao protest iznoseći, kako je Izrael naveo, neistinite podatke o izraelskoj politici raspodele vode, prema kojoj, kako je rekao, Palestinci dobijaju 17 litara vode, dok Izraelci u isto vreme imaju po 70 litara vode.

Šulc je, takođe, poručio mladim Palestincima koji dolaze u Nemačku, da moraju da prihvate da je Nemačka zemlja koja brani Izrael.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво