U Kataloniji skupovi podrške referendumu

Na hiljade demonstranata okupilo se na trgovima u Barseloni i drugim katalonskim gradovima, u znak podrške referendumu o otcepljenju Katalonije od Španije. Zagovornici otcepljenja podelili milion glasačkih listića za referendum. Baskijski lider traži da španska vlada dozvoli referendume.

Demonstrani nose katalonske zastave i obeležja, pozivajući građane Katalonije da izađu na referendum o nezavisnosti, planiran za 1. oktobar, koji je španska vlada proglasila nelegalnim i zabranila, preneo je AP.

Predsednica katalonskog regionalnog parlamenta Karmen Forkadel pozvala je građane da izađu na glasanje i glasaju za budućnost Katalonije.

Ustavni sud Španije ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavnosti Katalonije dok je španska vlada proglasila nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti, jer se u Ustavu navodi da je "Španija nedeljiva".

Civilna garda Španije saopštila je da su njeni agenti konfiskovali više od 1,3 miliona postera, flajera i pamfleta planiranih za promociju predstojećeg katalonskog referenduma o nezavisnosti.

Međutim, zagovornici otcepljenja Katalonije  podelili su milion glasačkih listića za referendum o nezavisnosti Katalonije - zakazan za 1. oktobar - koji španska vlada smatra nelegalnim, prenosi AP.  

Katalonski separatisti i dalje nastavljau sa kampanjom za održavanje referenduma ističući da će ukoliko se narod izjasni za otcepljenje progalsiti nezavisnost, navela je američka novinska agencija.

U međuvremenu, lider regionalne vlade u Baskiji, Inigo Urkulu, pozvao je špansku vladu da dozvoli referendume o nezavisnosti, slične onima koji su održani u Škotskoj i Kvebeku.

"U očima sveta, španska vlada je deo problema, a ne rešenje", rekao je Urkulu članovima Baskijske nacionalističke partije (PNV), prenosi AFP.

On je naglasio da je Španija "izgubljena u svom lavirintu" i da je "propala", rekavši da bi početna tačka bila priznavanje dve nacije (Baskije i Katalonije), koje žele da odluče o svojoj budućnosti na demokratski način, prenosi AFP. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво