Anina Čiučiu na putu od prosjakinje do francuskog Senata i simbola Roma

U Francuskoj se danas održavaju izbori za Senat, koji bi zbog pada rejtinga francuskog predsednika Emanuela Makrona mogli da dovedu u pitanje njegovu nameru da sprovede ustavne promene, ali i donesu funkciju senatorke 27-godišnjoj Romkinji Anini Čiučiu, nekadašnjoj prosjakinji.

Anina je sa samo sedam godina, sa dve sestre i roditeljima prepešačila celu bivšu Jugoslaviju u vreme ratova, iz Rumunije stigla u Rim i posle šest meseci provedenih u izbegličkom kampu u predgrađu italijanske prestonice, došla u Pariz, preneo je AFP.

"Bila sam prosjakinja, konstantno ponižavana", rekla je Čiučiu.

Istakla je da želi da "prokrči put" drugim Romima, kojih ima oko 20.000 u Francuskoj, a koji su, kako navodi francuska novinska agencija, u toj zemlji marginalizovani.

"Moja priča pokazuje da je sve moguće", naglasila je Čiučiu.

Nakon šest meseci provedenih u izbegličkom kampu u predgrađu Rima, porodici je u Francuskoj odbijen zahtev za azil, pa su počeli da prose, ali im je slučajan susret sa učiteljicom Žaklin de la Fonten u mestu Burg an Bresu, nedaleko od Liona, promenio život.

"Učiteljica Žaklin im je pomogla da ispune svoj san i upišu devojčice u školu", kaže Anina.

Čiučiu, koju učiteljica opisuje kao veoma odlučnu i nadarenu, naučila je francuski jezik i završila srednju školu sa najvišim ocenama, da bi se potom upisala na prestižni francuski fakultet Sorbonu, gde je studirala pravo.

Čiučiu je 2013. godine napisala knjigu "Ja sam Ciganka i ostajem", što joj je, kako je navela, pomoglo da dobije francusko državljanstvo.

Ona je za sada jedina iz porodice uspela u tome.

Ukoliko bude izabrana u Senat, ona ne želi da bude samo predstavnica Roma, već simbol.

"Biće to istorijska stvar za mladu Francuskinju romskog porekla da bude izabrana, posebno u Senat, gde su većina izabranih muškarci prosečno stari 64 godine", rekla je Čiučiu.

Članovi Senata biraju se posredno, a predstavljaju zastupnike teritorijalnih jedinica Francuske i građana Francuske koji žive u prekomorskim teritorijama i ima 348 mesta.

S obzirom na pad popularnosti francuskog predsednika na oko 40 odsto podrške francuskih građana, eventualni loši rezultat mogli bi da iskomplikuju nameru Makrona da sprovede ustavne reforme, navodi AFP.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара