Uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj

U Nemačkoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori na kojima nešto više od 61 milion građana ima pravo glasa. Odlučivaće se ko će u naredne četiri godine vladati tom najmoćnijom evropskom državom. Sve predizborne ankete ukazuju na to da će Demohrišćani kancelarke Angele Merkel ostvariti pobedu, prognozira im se između 35 i 37 odsto glasova. Na izborima pravo glasa ima i milion i 300 hiljada birača turskog porekla, veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa nemačkim državljanstvom, ali i oko tri miliona mladih koji prvi put stiču pravo glasa.

U Berlinu i posle sutrašnjeg glasanja najverovatnije neće biti političkih promena, ne samo prema evropskim temama nego i aktuelnim, globalnim pitanjima, smatraju analitičari. Oni tvrde da bez Angele Merkel ili protiv njene volje neće moći da bude formirana nijedna vlada. Iza Demohrišćana su Socijaldemokrate koje predvodi Martin Šulc.

Treća po snazi u Bundestagu mogla bi biti desničarska Alternativna za Nemačku, partija evroskeptika koja je najviše političkih poena dobila na temi migrantske krize. 

Dan pred izbore Angela Merkel sastala se sa svojim pristalicama u sedištu Hrišćansko demokratske unije u Berlinu. Ona je na poslednjim predizbornim skupovima naglašavala važnost mira u Evropi i saradnje sa administracijom Evropske unije u Briselu.

"Ne bi trebalo da zaboravimo da sve dok razgovaramo jedni sa drugima u Briselu, nalazimo zajednička rešenja, predrasude jednih o drugima ne mogu da se razvijaju. Dok god tragamo za takvim rešenjima to znači da nema mržnje i nasilja. Upravo na bazi toga je Evropa u miru već decenijama", kaže Angela Merkel.

Njen izazivač Martin Šulc je na skupu u Berlinu pozvao pristalice da mu ukažu poverenje. Naglasio je ako Alternativa za Nemačku uđe u saziv Bundestaga to će značiti da će rečnik onih koji kopaju grob demokratiji ući u parlament prvi put od 1945. godine.

"Naredne četiri godine ne smeju biti period stagnacije i letargije, sa Angelom Merkel koja bi vladala Nemačkom kao i do sada. Potreban nam je kancelar koji ima hrabrosti da oblikuje budućnost Nemačke. Poručio bih Alternativi za Nemačku da su oni naši neprijatelji i da ćemo braniti demokratiju u zemlji", rekaoi je  Martin Šulc, kandidat Scojaldemokratske partije Nemačke.

Eksperti u Nemačkoj veruju da Socijaldemokratska partija verovatno neće moći da promeni političku scenu, ankete joj daju 17 odsto glasova manje od Demoohrišćana.

"Kancelarka je dobro poznata u zemlji već 12 godina, a Šulc tek od pre devet meseci. Bio je predsednik Evropskog parlamenta, ali nema iskustva u politici na nacionalnom nivou. On zaslužuje poštovanje zbog borbe koju vodi, ali to nije dovoljno da bi osvojio mesto kancelara", kaže Gero Nojgebauer, analitičar sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Ko će vladati Nemačkom s Merkelovom u naredne četiri godine ipak je otvoreno pitanje - nastavak vlade velike koalicije između Demohrišćana i Socijaldemokrata bila bi moguća i očekivana opcija, ali se ne isključuje ni koalicija Demohrišćana, Liberala i Zelenih, smatraju analitičari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара