Si-En-En: Rusija i Kina u UN prkosile globalnom liderstvu SAD

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji suprotstavili su se globalnom liderstvu SAD u govorima u UN "začinjenim grubim kritikama" u pogledu neprijateljskog stava administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Iranu, njenoj "vojnoj histeriji" zbog Pjongjanga i pristupa ostatku sveta, navodi "Si-En-En".

Šefovi diplomatija Rusije i Kine iskoristili su pozadinu prvog pojavljivanja predsednika Trampa na svetskoj sceni, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, za pokušaje da svoje zemlje predstave kao pobornike mirnog, demokratskog i razumnog pristupa globalnim pitanjima, ocenjuje američka televizijska mreža.

"Iskoristili su priliku da iznesu tvrdnje kako globalizacija, tehnologija i tržišta koja izbijaju na površinu zbacuju SAD sa pijedestala supersile", navodi se u analizi.

Si-En-En podseća da je Sergej Lavrov tokom govora u Generalnoj skupštini UN rekao da je proces stvaranja policentričnog svetskog poretka objektivna tendencija i navodi da je "sarkastično dodao da će se tome svi morati prilagoditi, uključujući i one koji su navikli da drugima gazduju".

Američka televizija primećuje da Lavrov nije imao mnogo "prijatnih reči" o SAD osim što je izrazio zadovoljstvo jer je Tramp dva dana ranije istakao značaj poštovanja principa suvereniteta u međunarodnim pitanjima i jer je rekao da je važno biti vodeći primer, a ne nametati svoju volju drugima.

U tekstu se ocenjuje da je Lavrov, "bez obzira na to što je Rusija izvela invaziju na Krim i pripojila ga 2014. godine", predstavio svoju zemlju kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir na svetskoj sceni i nagovestio da se za SAD to ne može reći.

Za kineskog ministra spoljnih poslova Si-En-En navodi da je u svom obraćanju u Generalnoj skupštini UN pokazao "nešto više diplomatije" pri čemu je primetio da živimo u eri u kojoj vladaju produbljujuće tendencije ka multipolarnom svetu dok svet prolazi kroz duboke promene kad je reč o ravnoteži moći.

"Vang je podsetio sve da članice Saveta bezbednosti UN moraju da zadrže ulogu primera i istakao da dijalog ima prednost nad konfrontacijom", zaključuje Si-En-En.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи