Makron potpisao dekrete o reformi zakona o radu

Francuski predsednik Emanuel Makron formalno je potpisao pet dekreta o izmeni zakona o radu, što je prva značajna ekonomska reforma otkako je on stupio na čelo države u maju.

Novi propisi, o kojima je sa sindikatima naširoko razgovarano, ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih - što mnogi smatraju nepravednim - i istovremeno kompanijama daju veću slobodu da zapošljavaju i otpuštaju radnike i dogovaraju uslove za rad, prenosi Rojters.

Makron je rekao da će dekreti postati zakon u narednim danima, mada će u praksi početi da se primenjuju tek nakon što budu potpisani novi dekreti koji će detaljnije definisati nove propise, a što se očekuje do kraja godine.

Lideri i članovi radničkih sindikata koji su se usprotivili ovoj reformi - mada nisu svi sindikati u potpunosti protiv - organizovali su juče protestne marševe u gradovima širom Francuske, ali je broj učesnika protesta bio mnogo manji nego tokom protesta pre nedelju dana.

Izmene zakona o radu su prve u nizu reformi koje je Makron obećao s ciljem jačanja ekonomije i smanjenja nezasposlenosti, a ima i planove za izmenu propisa o socijalnim primanjima u slučaju nezaposlenosti i penzionim sistemima, koje će verovatno izazvati mnogo bučnije proteste, zaključuje britanska agencija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво