SAD uvode sankcije firmama koje posluju sa Severnom Korejom

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je potpisao izvršnu uredbu kojom se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava da uvedu sankcije pojedinačnim kompanijama i institucijama koje finansiraju trgovinu sa Severnom Korejom.

"Naša nova izvršna uredba preseći će izvore prihoda iz kojih se finansiraju napori Severne Koreje u razvijanju najsmrtonosnijeg oružja koje je poznato čovečanstvu", rekao je Tramp novinarima uoči radnog ručka sa liderima Japana i Južne Koreje, prenosi Rojters.

Kako je istakao, "tolerancija prema toj sramnoj praksi mora se smesta okončati".

Tramp je naveo da su među industrijama protiv kojih bi SAD mogle da preduzmu sankcije: tekstilna, industrija ribarstva i informacionih tehnologija, kao i proizvodne industrije.

Dok AFP ocenjuje da su nove sankcije SAD prvi korak ka mogućim kaznenim merama protiv kineskih i drugih firmi, AP navodi da je Tramp pozdravio Kinesku centralnu banku zbog, kako je rekao, poteza kojim je sprečila svoje banke da trguju sa Severnom Korejom.

Tramp je potpisao izvršnu uredbu koja omogućava sankcije protiv "pojedinaca i kompanija koje finansiraju i posreduju u trgovini sa Severnom Korejom", a to bi moglo da dramatično pojača ekonomski pritisak na režim Pjongjanga, zaključuje francuska agencija.

I ambasadori EU postigli su inicijalni sporazum o uvođenju dodatnih ekonomskih sankcija Severnoj Koreji, saopštili su zvaničnici i diplomate.

"Komitet za politiku i bezbednost koji okuplja ambasadore EU danas je dogovorio paket novih autonomnih mera", rekao je zvaničnik EU, prenosi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи