Portoriko odsečen od sveta

Spasioci na Portoriku pokušavaju da stignu do zarobljenih žrtava nakon udara uragana "Marija". Pokrenula se brojna klizišta, a bez struje je ostalo tri i po miliona stanovnika. Komunikacione veze su otkazale, a popravka električne mreže mogla bi da potraje mesecima.

Mnogi okruzi nemaju komunikacione veze i još nije jasna razmera štete, prenosi AP, dodavši da je uragan "Marija" najjači uragan koji je pogodio Portoriko u poslednjih 80 godina.

Iščupano drveće i poplave blokirali su mnoge auto-puteve i ulice na ostrvu, što vozačima stvara velike probleme.

Uveden je policijski čas od 18.00 do 6.00 zbog bezbednosti stanovništva. Neki od žitelja kreću se uz pomoć splavova i čamaca, jer su mnogi putevi neprohodni.

Bez struje je 3,5 miliona stanovnika, saopštili su zvaničnici.

Guverner Portorika Rikardo Roselo nazvao je uragan "najrazornijom olujom" u proteklih 100 godina i istakao da je "Marija" uništila elektroenergetsku mrežu tog ostrva toliko da bi mogli biti potrebni meseci da se vrati struja.

Gradonačelnica San Huana, Karmen Julin Kruz, briznula je u plač dok je govorila o uništenju koje je videla, prenosi AFP.

"Mnogi delovi grada su potpuno poplavljeni", rekla je gradonačelnica Kruz.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je uragan "Marija" "potpuno zbrisao" Portoriko.

Situaciju u Portoriku opisao je kao veoma opasnu, istakavši da američke službe za vanredne situacije počinju da rade na pružanju pomoći i oporavku te teritorije.

Federalna pomoć može obuhvatiti nepovratna sredstva za privremeni smeštaj i rekonstrukciju kuća, povoljne kredite za nadoknadu neosiguranih gubitaka imovine i druge programe kako bi se pojedincima i vlasnicima firmi pomoglo da se oporave od posledica nepogode.

Prilikom udara u Portoriko, uragan "Marija" je klasifikovan kao uragan pete kategorije, sa vetrovima koji su dostizali brzinu do 280 kilometara na čas, a bio je jači i od uragana "Irma" koji je ranije ovog meseca opustošio Floridu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво