Masovni protesti u Francuskoj protiv reforme zakona o radu

Francuski sindikati održali su nove proteste protiv reforme zakona o radu, u nadi da će pojačati pritisak na predsednika Emanuela Makrona nekoliko dana pre nego što bi njegova reforma trebalo da stupi na snagu.

Marševi i štrajkovi organizovani su nedelju dana nakon što su stotine hiljada ljudi protestovale protiv mera tokom prvih velikih demonstracija protiv Makrona otkako je on u maju izabran za predsednika, prenosi AFP.

Policija je saopštila da je danas protestovalo 200.000 ljudi, dok organizatori tvrde da je demonstranata bilo pola miliona.

Današnje proteste organizovao je najveći francuski sindikat, Generalna konfederacija rada (CGT), koga podržavaju komunisti, a generalni sekretar CGT Filip Martine ocenio je da je "prva runda" demonstrancija prošlog utora bila "dobar početak".

"Danas i u narednim danima i nedeljama važno je da se pokret uveća", istakao je on.

Danas štrajkuju i štamparije, pa se većina francuskih listova pojavila samo u elektronskom izdanju.

Blokirana je i luka u Avru, dok je saobraćaj na nekim mestima poremećen.

Francuski mediji navode da je tokom protesta u Bordou došlo do incidenta kada se pojavila grupa anarhista.

Makron naglašava da njegova vlada neće praviti kompromise po pitanju reformi koje će kompanijama olakšati zapošljavanje i otpuštanje, a juče je u UN u Njujorku istakao da se "demokratija ne događa na ulici".

Makronov kabinet će, kako je predviđeno, u petak odobriti reformu zakona o radu, a očekuje se da će ona potom biti objavljena u Službenom glasniku i time stupiti na snagu.

U subotu se očekuje veći broj protesta, koji organizuje krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska, koja će takođe pružiti otpor programu 39-godišnjeg Makrona koji želi da podstakne poslovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво