Manafort nudio Olegu Deripaski informacije o izborima u SAD

Bivši šef predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, ponudio je da ruskom milijarderu blisko povezanom sa Kremljom, Olegu Deripaski, pruži informacije o predsedničkim izborima u SAD održanim 2016, navodi "Vašington post".

Pol Manafort je privatan razgovor Olegu Deripaskom ponudio manje od dve nedelje pre nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

"Ako mu je potreban privatan informativni razgovor, možemo to da sredimo", napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, navodi Vašington post, pozivajući se na osobe bliske toj prepisci.

Vašingtonski dnevnik tvrdi da je imao uvid u delove ovog mejla, poslatog 7. jula 2016, kao i u druge delove Manafortove prepiske.

Ovaj mejl je među desetinama hiljada dokumenata koja su dostavljena američkim istražiteljima u okviru istrage o navodnim pokušajima Rusije da utiče na prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD u Trampovu korist i o eventualnom dosluhu nekog iz Trampovog predizbornog tima sa Moskvom s tim u vezi, napominje Rojters.

Manafortov portparol Džejson Maloni rekao je za Vašington post da nikakvih razgovora nije bilo i da je putem spornih mejlova Manafort zapravo pokušavao da naplati neotplaćene dugove.

Američki list navodi da nema dokaza da je Deripaska ikada primio Manafortovu navodnu ponudu niti da su ikada razgovarali, dok je Deripaskin portparol rekao tom listu da ti mejlovi predstavljaju spletkarenje "konsultanata u ozloglašenoj banditskoj industriji vašingtonskog političkog establišmenta", navodi britanska agencija.

Inače, Manafort je jedan od nekoliko bliskih savetnika koji su Trampu pomogli da odnese pobedu na prošlogodišnjim izborima, a koji su sada pod istragom u okviru istrage o navodnom mešanju Rusije u američke izbore.

Šef Trampovog predizbornog tima postao je u junu 2016, ali je bio primoran da podnese ostavku dva meseca kasnije zbog navoda da je u poslovnim odnosima s bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj.

Interesovanje za Manaforta produbilo se zbog njegovih presretnutih komunikacija s ruskim operativcima, navodi Si-En-En.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво