Bitka za Raku u završnoj fazi

Sirijske demokratske snage (SDF) saopštavaju da je bitka za Raku, glavno uporište Islamske države u Siriji, ušla u "završnu fazu". Arpaski i kurdski borci SDF su u iznenadnoj ofanzivi na severni deo grada uspeli da zauzmu poslednje skladiše žita koje su držali ekstremisti.

Nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava je navela da su SAD i njihovi partneri u međunarodnoj koaliciji pojačali napade iz vazduha na poslednje "džepove" pod kontrolom Islamske države.

Po podacima te NVO, u Raki je preostalo oko 300 do 400 džihadista, a SDF kontrolišu 90 odsto grada.

Opservatorija je optužila koaliciju da je od ulaska SDF u Raku u junu ubila više od 1.000 civila prilikom bombardovanja. 

Koalicija tvrdi da se oslanja samo na najnovije obaveštajne podatke i gađa isključivo vojne ciljeve da bi smanjila broj civilnih žrtava. Hiljade civila su blokirane u ekstremističkoj enklavi na severu grada gde ih koriste kao živi štit, tvrde SDF.

Od juna je bitka naterala u bekstvo desetine hiljada ljudi koji su najvećim delom završili u lošim uslovima logora SDF blizu turske granice.

Pretežno kurdski SDF navodi da želi svoju autonomnu teritoriju u okviru federalne Sirije. Oni deluju nezavisno od vlade u Damasku koju podržavaju Rusija i Iran.

Vlada, SDF i njihovi saveznici bi mogli da se sukobe u provinciji Deir Ezor, gde obe strane žure da preuzmu što više teritorije od Islamske države.

Džihadisti i dalje kontrolišu velike delove istočne Sirije i manju teritoriju u Iraku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво