Deli: Dobra poruka Junkera, ubrzati pregovore

Poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli pozdravio je reči predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o perspektivama proširenja EU koje se odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana.

Andor Deli poslanik delegacije mađarskog FIDES-a u Evropskom parlamentu poručio je Evropskoj komisiji i vladama zemalja Zapadnog Balkana da ubrzaju i prodube pristupne pregovore.

"Ovakva politička poruka je već odavno bila preko potrebna, ali bolje ikad nego nikad. Sada kada je postalo potpuno jasno da politička volja postoji, ponovo upućujem poziv Evropskoj komisiji kao i vladama zemalja Zapadnog Balkana da iskoriste ovu priliku, te ubrzaju i prodube pristupne pregovore", poručio je Deli.

Pozdravlja reči predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o perspektivama proširenja EU.

"Države kandidati Zapadnog Balkana treba da dobiju jasnu poruku, stoga pozdravljam reči predsednika Junkera u njegovom govoru o stanju unije, u pogledu politike proširivanja EU", naveo je Deli.

Ističe da ga raduje činjenica da je Evropska unija spremna da primi nove članice.

"Raduje me da je nakon ranijih protivurečnih izjava sada u potpunosti razjašnjeno da je Evropska unija spremna da primi nove članice i da broj zemalja članica neće stati sa 27", naveo je Deli u Evropskom parlamentu, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Ističe i da je tokom svog rada u parlamentu u više navrata isticao potrebu da EU vodi doslednu politiku prema Zapadnom Balkanu, u cilju očuvanja privrženosti ovih zemalja procesu evrointegracija i evropskim vrednostima.

Žan Klod Junker je u svom govoru o stanju Unije poručio da će "Evropska unija u budućnosti imati više od 27 zemalja članica".

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti Evropska unija će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junekr pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

broj komentara 0 pošalji komentar