Erdogan: NATO saveznici poludeli zbog kupovine S-400

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zabrinutost unutar NATO-a povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen.

Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO "saveznici poludeli" zbog tog sporazuma.

Turska će "nastaviti da preduzima mere predostrožnosti kada je reč o bezbednosti i braniće se", poručio je Erdogan, preneo je AP.

Turski mediji su juče objavili da je Turska potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Moskve.

Ovaj sporazum je najznačajniji dogovor koji je Ankara postigla sa jednim od proizvođača oružja koji nije članica NATO-a, preneo je AFP.

Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Turskom.

Vladimir Kozhin, savetnik ruskog predsednika za vojnotehničku saradnju, rekao je da je ugovor potpisan i da su u toku pripreme za njegovo sprovođenje.

Kozhin je dodao da su odluke vezane za taj sporazum u skladu sa ruskim strateškim interesima i da razume zašto pojedine zapadne države pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku.

Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula prošle godine.

Zvanični Vašington je u više navrata izrazio nezadovoljstvo povodom tog sporazuma.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара