Junker: Vetar ponovo duva u jedra Evrope

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe. Junker je pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.

"Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu", pručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Junker je rekao da "vetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

"Sve to me navodi da verujem da je vetar ponovo u jedrima Evrope", rekao je Junker u govoru održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije ukazao je da Evropa sada ima "prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvek ostati otvoren.

"Iskoristimo zamajac što možemo više, uhvatimo vetar koji nam duva u jedra", poručio je Junker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU u cilju daljeg napretka.

Naveo je pet oblasti na kojima će se Evropska komisija fokusirati u preostalih 16 meseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promena, rad na pitanju migracija

"Vreme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je predsednik Evropske komisije i pozvao sve u EU da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Evropske unije, ali i da pređu na konkretna dela.

"Pružiti kedibilnu perspektivu zemljama Zapadnog Balkana"

Junker je pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva i dodao da će u budućnosti EU imati više od 27 zemalja članica.

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilnu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog parlamenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junker pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Dodao je da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima".

"To iskuljučuje prijem Turske u bliskoj budćnosti", rekao je Junker tokom svog govora o Stanju Unije.

Junker poručio je da ”njegov scenario” za budućnost EU zasnovan na tri principa: slobodi, jednakosti i vladavini prava.

U svom govoru o Stanju Unije Junker je pozvao na jačanje ekonomskih i odbrambenih veza unutra EU, kao i na bolju povezanst u oblasti socijalnih prava i tržišta rada.

"Standard za svakoga u EU mora da bude članstvo u Šegenu, Evrozoni i bankarskoj uniji", poručio je Junker pozvavši EU da uključi Bugarsku i Rumuniju u okvire Šengenske zone, ali i prostale članice EU da prihvate evro kao zajedničku valutu.

"Naša budućnost ne može da ostane samo scenario, već danas moramo da počnemo sa pripremama za buduću Evropu", izjavio je predsednik Evropske komisije u svom godišnjem obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Osvrnuvši se na izlazak velike Britanije iz EU, Žan Klod Junker je poručio da će mart 2019. godine biti "tužan trenutak naše istorije", ali da se odluka britanskog naroda mora poštovati.

"Bregzit nije budućnost EU. Mi idemo dalje", izjavio je Junker i pozvao EU da 30. marta 2019.godine, na dan kada bi Velika Britanija zvanično trebalo da napusti Uniju, organizuje Samit EU o budućnosti Unije.

Naglasivši da će bezbednost EU i migracije i dalje biti u fokusu Brisela, predsednik Evropske komisije ocenio je da su granice EU danas bolje obzbeđene nego ranije, a da je zahvaljujući sporazumu EU i Turske broj nelegalnih prelazaka granice sa te rute smanjen za čak 97 procenata.

On kaže da je EU dala azil za 720.000 izbeglih, što je tri puta više nego Autralija, Kanada i SAD zajedno.

"EU nije tvrđava već kontinet solidarniosti", naglasio je Junker i još jednom pozvao sve zemlje članice da pokažu istu solidarnost i kolektivnu odgovornost.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво