Putin doživeo neočekivan izborni poraz usred Moskve

Iako je Jedinstvena Rusija osvojila većinu mesta na lokalnim izborima, koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

Stranka Vladimir Putina Jedinstvena Rusija, koja je na vlasti već 17 godina, osvojila je većinu mesta na izborima, ali uspeh opozicije u središtu ruske metropole nipošto nije zanemarljiv.

Ujedinjene demokrate su osvojile 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja, kao i 12 mesta u četvrti Gagarinski, gde je Putin glasao u nedelju.

Među savetnicima opozicije bio je i Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički konsultant koji je radio i u predsedničkoj kampanji Bernija Sandersa prošle godine.

"Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su šokirani, simbolično je što opozicija kontroliše četvrt u kojoj je Putin glasao", naveo je Šklijarov.

Ovo glasanje predstavlja redak trijumf ruske liberalne opozicije čijim je kandidatima često onemogućeno da uđu u vlast, piše Gardijan.

Ovaj put, međutim, Kremlj je odlučio da olakša izborne procedure u pokušaju da održi, kako su zvaničnici u Moskvi rekli, "najiskrenije izbore do sada".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи