Katalonija, policiji naređeno da zapleni glasačke kutije

Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve drugo što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te bogate španske pokrajine koji je za 1. oktobar raspisala regionalna separatistička izvršna vlast, a koji Madrid zabranjuje.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos d'Eskadra koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca "kako bi se izbegli prestupi", saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

"Policijski zvaničnici... će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su "glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma...".

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos d'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisnw od regionalne vlade protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво