Makron na Karibima: Francuska je uz vas

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u posetu Karibima nakon što se to područje našlo na udaru uragana "Irma", i tom prilikom preneo reči solidarnosti Francuske sa ljudima koji su se suočili sa stravičnom olujom.

"Cela Francuska je sa onima koji su izgubili sve, sa njihovim bližnjima, sa žrtvama i onima koji pate", poručio je Makron na Gvadelupu, nakon razgovora sa lokalnim bezbednosnim službama o pomoći koju mogu da pruže obližnjim francuskim ostrvima najugroženijim olujom, javljaju francuski mediji.

Makron je najpre svratio u Gvadelup, prvu stanicu na putu ka ostrvu Sveti Martin, a njegovim avionom transportovana je voda, hrana i tone lekova i medicinske opreme, dok su sa njim došli i lekari i eksperti koji će proceniti razmere nanete štete, prenosi AP.

Francuski predsednik, koji se pridružio holandskom kralju u obilasku ugroženih ostrva, istakao je da je vraćanje životnih aktivnosti u normalu prioritet, "a sredstva su tu".

Pritom, osudio je "neprihvatljive izgrede" i narušavanje javnog reda na ostrvu Sveti Martin, koje je podeljeno na francuski i holandski deo, i založio se za uspostavljanje parlamentarne istražne komisije koja će se time pozabaviti.

Makron je naveo da je 1.900 policajaca i vojnika sada raspoređeno na francuskom delu tog ostrva kako bi se ostrvo obezbedilo, nakon što su pljačkaši pustošili kuće i prodavnice posle udara uragana.

Francuski predsednik je Karibe posetio skoro nedelju dana otkako je uragan "Irma" protutnjao tim regionom kao oluja maksimalne, pete kategorije, odnevši najmanje deset života na i uništivši mnoge kuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво