Zeman: Ukinite sankcije Rusiji, već su postale komične

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da su ekonomske sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima postale komične kada se EU pobunila zbog američkih sankcija Rusiji i predložio je da se ukinu, jer nikakve sankcije nigde nisu ništa uspele da reše.

"Rasprava o sankcijama za mene je već komična. EU je produžila sankcije Rusiji. I neka je. Odjednom, SAD uvode sankcije Rusiji i šta se dešava? EU protestuje protiv američkih sankcija Rusiji zato što bi to ugrozilo neke poslove u energetici, recimo gasovod 'Severni tok'. To mi izgleda komično", rekao je Zeman posle sastanka sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Zeman je naglasio da rešenje vidi u ukidanju sankcija Rusiji, a kao ilustraciju koliko sankcije nisu nikad rešile nijedan problem ponovo je naveo primer američkih sankcija Kubi.

"Primenjivali su sankcije na Kubu 50 godina. I bile su vrlo uspešne, jedino što je Fidel Kastro sve to vreme ostao predsednik Kube. Mislim da upravo primer Kube pokazuje koliko su sankcije neefikasne i prema maloj zemlji, a kamoli prema velesili", rekao je češki predsednik.

Nemački predsednik je, međutim, upozorio da EU nije Rusiji uvela sankcije zarad samih sankcija, nego zbog aneksije Krima.

"Niko ne priča da mi hoćemo u načelu sankcije kao takve. Uvek sam govorio da sankcije nisu zarad sankcija, nego su u vezi sa aneksijom Krima. Kao šef diplomatije angažovao sam se da pomognemo u rešavanju sukoba u Ukrajini. Potrebno je napraviti korake koji bi vodili rešenju krize u Ukrajini", rekao je Štajnmajer, koji danas, prvi put u svojstvu predsednika Nemačke, boravi u Pragu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво