Hitna evakuacija u Džeksonvilu zbog poplava

Grad Džeksonvil na severozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju jer se očekuje da će nivo poplava zbog oluje "Irma" dodatno porasti zbog dolaska plime.

"Ukoliko ste u evakuacionoj zoni A ili B duž reke morate da sledite ovo upozorenje i odete odmah", saopštila je na svom nalogu na Fejsbuku kancelarija šerifa u Džeksonvilu govoreći o krajevima duž reke Sent Džons, koja deli grad.

U saopštenju se naglašava da je već zabeležen istorijski nivo poplava i upozorava da će on nastaviti da raste, preneo je AFP.

"Očekujte 1,2 do 1,8 metara iznad normalnog plimskog nivoa", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se stanovnici kojima je potrebna pomoć da napuste domove pozivaju da okače belu zastavu, majicu ili neki drugi beli objekat isped svoje kuće kako bi privukli pažnju spasilačkih timova.

Prvobitno uragan, a potom tropska oluja "Irma", oslabila je na nivo posttropskog ciklona, koji donosi vetar jačine 24 kilometara na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane SAD.

Ipak, "Irma" nastavlja da donosi obilne padavine širom jugozapada SAD, dodaje taj centar.

Delovi koralnog arhipelaga Florida Kiz, opustošenog olujom, dozvoliće stanovnicima da se vrate da ispitaju štetu koju je naneo uragan Irma, prenosi Rojters.

Više miliona stanovnika Floride ostalo je bez struje, a velika šteta je prijavljena u Florida Kizu, ali je većina te savezne američke države izbegla katastrofalnu štetu od uragana, koja je bila predviđena.

Kako precizira Bi-Bi-Si, oko 6,5 miliona domova u Floridi, što je ukuno dve trećine, ostalo je bez struje posle uragana "Irma", saopštili su zvaničnici.

Irma je kao uragan četvrte kategorije pogodio Floridu Kiz i zapadne delove SAD.

Savetnik Bele kuće za unutrašnju bezbednost Tom Bosert izjavio je ranije da će možda proći nedelje pre nego što mnogi stanovnici budu mogli da se vrate na arhipelag Floridu Kiz, pošto su zbog uragana Irma oštećeni mostovi.

Žitelji Florida Kiza morali su da se evakuišu sa arhipelaga. Mnoge kuće i montažni objekti ostali su bez krovova a uništena je i infrastruktura.

Takođe, na obalama je nasukano mnoštvo brodova koji su pretrpeli veliku štetu od snažnih udara vetra.

Prema navodima medija, najmanje četiri osobe su starale u oluji u Floridi, koja je prošle nedelje usmrtila 37 osoba na Karibima.

"Irma" je najsnažnija oluja iznad Atlantika u poslednjih deset godina, a prema navodima zvaničnika, najmanje 10 osoba je stradalo u oluji na Kubi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво