Brod sa hranom za Srbe na Svetom Martinu kreće u nedelju

Srbi na Svetom Martinu su dobro i njima će u nedelju biti poslata hrana i najosnovnije namirnice, kaže za Internet portal RTS-a Zoran Milinković, koji se nalazi na karipskom ostrvu Martinik.

Zoran Milinković kaže da je za Srbe na francusko-holandskom ostrvu Sveti Martin sakupljena najneophodnija roba koja će brodom, na kom su tri palete za srpske državljane, u nedelju biti poslata sa ostrva Gvadalup.

 Već u ponedeljak Srbi će moći da dobiju hranu.

Prema najnovijim saznanjima koja ima Milinković, Srbi na Svetom Martinu su dobro.

"Uspeo sam da kontaktiram više od 20 Srba preko grupe koja se zove 'Misija', koju smo kreirali specijalno za to, i svi su oni u redu", naglasio je Milinković.

Među srpskim državljanima na Svetom Martinu su i trogodišnje dete i tromesečna beba. 

Inače, svi naši ljudi nalaze se na južnoj, holandskoj strani Svetog Martina, gde teže stiže pomoć, pošto su oštećeni i aerodrom i luka. 

"Srbi su se stacionirali u nekoliko mesta, u grupama su. Najverovatnije ću moći da ih vidim kad proradi aerodrom i onda ćemo imati više informacija o svim Srbima i uopšte šta se desilo na Svetom Martinu", napomenuo je Milinković za Internet portal RTS-a. 

Situacija je kritična nakon što je ostrvo opustošio uragan "Irma", priča Milinković jer avioni ne sleću na ostrvo pa se ne mogu snabdeti namirnicama i vodom. 

"Ostrvo je odsečeno od sveta, ima mnogo razbojnika koji upadaju u kuće. Žandarmerija koja se nalazi na Svetom Martinu, a ima ih oko 200, nije dovoljna da obezbedi sve objekte i privatne vile", ističe Milinković.

Na karipskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej, koja je opustošio uragan "Irma", uspostavljena je struja za hitne potrebe i snabdevanje, saopštila je elektro-kompanija Francuske (EDF).

Dva ostrva ostala su potpuno bez struje u naletu razornog uragana "Irma", kategorije pet, najviše na skali za merenje jačine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво