Porošenko postavlja uslove za dolazak misije UN u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je da bi mirovna operacija UN na istoku te zemlje omogućila "proboj" u rešavanju konflikta ali je postavio uslove za takvu mirovnu misiju, koju je nedavno predložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija se do sada protivila slanju mirovne misije UN na istok Ukrajine, ali je Putin u utorak rekao da nema ništa protiv toga i da bi ta misija sa ograničenim mandatom mogla da štiti posmatrače Organizacije za evropsku bebednost i saradnju (OEBS) koji nadgledaju primenu prekida vatre u tom delu Ukrajine.

"Slanje plavih šlemova UN na istok Ukrajine bi predstavljalo realan proboj u mirovnom procesu", rekao je Porošenko u ukrajinskom parlamentu.

Predsednik Ukrajine se založio za raspoređivanje misije UN po celoj teritoriji istoka Ukajine i po onim delovima koje samo kontrolišu proruski pobunjenici na granici sa Rusijom.

Ukrajinske vlasti i Zapad smatraju da se preko te granice proruski pobunjenici snabdevaju oružjem.

Porošenko je dodao da u misiji UN ne bi trebalo da bude ruskih vojnika, dok je Putin rekao da će Rusija od Saveta bezbdnosti UN zatražiti slanje mirovne misije ali drugi detalji nisu još poznati.

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od 2014. godine stradalo više od 10.000 ljudi. Iako je 2015. postignut mirovni sporazum, primirje se u tom delu Ukrajine stalno krši uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво