Uragan "Irma" preti Karibima

Nekoliko američkih teritorija i karipskih ostrvskih država i prekomorskih teritorija danas je uvelo vanredno stanje zbog predstojećeg dolaska uragana "Irma" koji se nedavno formirao iznad Atlantskog okeana i danas ojačao do oluje pete kategorije, najjače na Atlantiku u poslednjih više od deset godina.

Lokalni meteorolozi naveli su da uragan može da pogodi severoistočni deo Kariba kao vetar pete i najjače kategorije prema Safir-Simpsonovoj skali određivanja jačine vetra.

Američki centar za uragane saopštio je da uragan "Irma" može da bude potencijalno katastrofalan.

Propratni vetrovi uragana duvaju do 285 kilometara na čas i kreću se ka ostrvskoj državici Antigva i Barbuda u istočnom delu Kariba.

Centar oluje bi sutra po podne po lokalnom vremenu mogao da prođe oko 50 kilometara od Portorika, a njegove posledice bi kasnije ove sedmice mogle da se osete i na Floridi, iako stručnjaci smatraju da je još prerano prognozirati putanju uragana.

Vlasti američkih država koje su uvele vanredno stanje saopštile su da bi uragan mogao da donese i obilne kiše koje kasnije mogu da uzrokuju klizišta. Uragan takva jačine može da izazove talase visine do sedam metara.

Zvaničnici su saopštili da bi uragan "Irma" mogao da bude najjača oluja u tom delu sveta od uragana "Rite", 2005. godine.

Vanredno upozorenje zbog uragana izdato je za Antigvu i Barbudu, ostrvo Angvila koje je deo Britanskih Devičanskih Ostrva, britansku prekomorsku teritoriju Montserat, državu Sent Kits i Nevis, ostrvo Sveti Martin, holandska ostrva Saba i Sveti Eustahije, za Sveti Bartolomej, Portoriko i Američka i Britanska Devičanska Ostrva.

Mere intenzivnog praćenja putanje uragana preduzete su i na ostrvima Terks i Kajkos, Gvadalupeu i delovima Bahama, na Haitiju i u Dominikanskoj Republici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво