Tramp ukinuo program zaštite imigranata od deportacije

Američki predsednik Donald Tramp stao je u odbranu svoje odluke o ukidanju imigracionog programa koji od deportacije štiti 800.000 mladih imigranata koji su ilegalno ušli u SAD dok su bili deca, uz obrazloženje da "američki radnici" moraju biti na prvom mestu. Meksiko osudio odluku Trampa.

"Naš prvi i najvažniji prioritet u sprovođenju imigracione reforme mora biti da povećamo broj radnih mesta, plate i bezbednost američkih radnika i njihovih porodica", navodi se u saopštenju Trampa objavljenom po obelodanjivanju te odluke, prenosi agencija Frans pres.

Američki ministar pravde Džef Sešns je danas objavio tu odluku, kojom je okončan program koji štiti od deportacije takozvane "dreamers" (sanjare), odnosno ljude ilegalno dovedene u SAD dok su bili deca

"Od danas se neće obrađivati nijedan novi zahtev", istakao je Sešns. On je, najavljujući ovaj čin, rekao da će Kongresu dati šest meseci da odluči o alternativi.

Sudbina onih koji imaju takav status neće se menjati do 5. marta 2018, a administracija je odredila taj šestomesečni rok kako bi Kongres mogao doneti zakon o tome.

"Kongrese, spremi se da uradiš svoj posao - DACA!", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi AP.

Programom DACA, koji je prihvatio bivši američki predsednik Barak Obama, omogućeno je privremeno odlaganje deportacije za skoro 800.000 kvalifikovanih kandidata, tako što su im izdate radne dozvole na dve godine sa mogućnošću produženja važenja.

Tim programom, stotine hiljada mladih imigranata bez ličnih dokumenata bili su zaštićeni od izgona iz zemlje, i bilo im je omogućeno da studiraju i rade u SAD.

Vlasti Meksika osudile su odluku Donalda Trampa o ukidanju programa zaštite imigranata od deportacije, izrazivši "duboku zabrinutost" zbog neizvesnosti sa kojom su sada suočeni imigranti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара