G8: severnokorejski izveštaj treba proveriti

Šefovi diplomatija zemalja Grupe osam (G-8) ocenili su da je važno podrobno proveriti severnokorejski nuklearni izveštaj pre izvođenja zaključka o napretku u denuklearizaciji te zemlje.

"Ukazujemo na značaj provere deklaracije, nadamo se postizanju preliminarnog dogovora o principima provere deklaracije i pozivamo Severnu Koreju da u potpunosti sarađuje u procesu verifikacije, kao i da što pre onesposobi sva svoja nuklearna postrojenja", navedeno je u saopštenju G8, izdatom posle dvodnevnog sastanka u Kjotu.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs poručila je da Pjongjang, koji je juče predao dugoočekivani izveštaj o svojim nuklearnim aktivnostima, sada mora da preduzme dalje korake, preneo je DPA.

SAD imaju još pitanja za Severnu Koreju u vezi sa obogaćivanjem uranijuma i proliferacijom, rekla je Rajsova.

"Pred nama je dug put", izjavila je ona na konferenciji za novinare, primetivši da će Severna Koreja ostati pod brojnim sankcijama čak i ako u roku od 45 dana bude izbrisana sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam.

"Znamo da je Severna Koreja poznata po tome što ne ispunjava uvek svoje obaveze, tako da ćemo je veoma pažljivo nadgledati", rekla je ona i poručila režimu u Pjongjangu da će se suočiti s posledicama u slučaju da ne ispuni svoje obaveze.

G8 je, takođe, pozvao Iran da ispuni zahteve Saveta bezbednosti UN i obustavi proizvodnju i obogaćivanje uranijuma, pozitivno odgovori na paket zapadnih inicijativa i pokaže odgovornost kao regionalni akter.

"Tražimo od Irana da deluje odgovornije i konstruktivnije u regionu, posebno u kontekstu bliskoistočnog mirovnog procesa i stabilnosti u Iraku i Avganistanu", navedeno je u saopštenju grupe industrijski najrazvijenijih zemalja.

Japanski ministar spoljnih poslova Masahiko Kumura izjavio je da G8 snažno podržava japansku kampanju za razrešenje sudbine 17 Japanaca 1970-ih i 1980-ih godina i traži da Severna Koreja preduzme konkretne mere po tom pitanju.

"Za pitanje otmica nije zainteresovan samo Japan, već i SAD", rekla je Rajsova. "Očekujemo da problem bude rešen."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво