Počeo samit BRIKS-a u Kini

Samit zemalja grupe BRIKS počeo je u kineskom gradu Sjamen, gde ih je domaćin, predsednik Kine Si Đinping pozvao da preuzmu veću ulogu u svetskom upravljanju.

Lideri glavnih ekonomija u razvoju, Brazila Mišel Temer, Rusije Vladimir Putin, Indije Narendra Modi, Kine Si i Južne Afrike Džejkob Zuma okupili su se na dvodnevnom, devetom samitu BRIKS-a.

"Moramo da učinimo međunarodni poredak pravednijim i pravičnijim. Naše sve bliže veze s ostatkom sveta zahtevaju da naših pet zemalja igraju aktivniju ulogu u svetskom upravljanju. Bez nas, mnogi izazovi ne bi mogli da budu efikasno rešeni", poručio je Si na otvaranju samita.

Si je rekao da lideri pet zemalja treba da "govore jednim glasom" da zajedno predstave svoja rešenja globalnih problema i čuvaju svoje zajedničke interese.

Kineski lider je svoje kolege pozvao i da se suprotstave rastućem protekcionizmu širom sveta.

Svih pet zemalja BRIKS-a podržavaju slobodnu trgovinu i protive se protekcionizmu, mada je Kina dugo optuživana za nepravedne barijere za strane kompanije.

Si je, ipak, postao predsednik koji se zalaže za globalizaciju u trenutku kada raste protekcionizam u zapadnim zemljama, uključujući SAD.

Si je na početku samita rekao da još nije ostvaren pun potencijal saradnje medju zemljama BRIKS-a.

Od 197 milijardi dolara investicija koje su 2016. ostarile zemlje BRIKS-a, samo 5,7 odsto je bilo u okviru tih pet zemalja, rekao je Si i pozvao na veću saradnju u oblastima finansija, održivog razvoja, inovacija i industrije.

Ovo je deveti samit BRIKS-a, grupe koja se okupila pre oko 10 godina u cilju uspostavljanja alternativnog svetskog poretka kojim ne dominiraju zemlje zapada.

Kina je takodje pozvala lidere Egipta, Gvineje, Meksika, Tadžikistana i Tajlanda da u utorak prisustvuju razgovoru s predsednicima i premijerima zemalja BRIKS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar