AP: Osoblje ruskog konzulata pali stvari u kaminu

Iz dimnjaka ruskog konzulata u San Francisku, koji po nalogu administracije američkog predsednika Donalda Trampa treba do subote da se zatvori, kulja crni dim, javila je agencija AP, tvrdeći da osoblje pali neidentifikovane predmete u kaminu. Osoblje generalnog konzulatasprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, poručuje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Izveštaje američkih medija naziva cirkusom i novom hajkom.

Vatrogasci su došli do konzulata, ali im nije dozvoljeno da uđu u zgradu, navodi američka agencija.

Reporter Asošijeted presa tvrdi da je čuo da su ljudi koji su izašli iz zgrade rekli vatrogascima da "nema problema" i da "osoblje konzulata pali neidentifikovane predmete u kaminu".

Portparolka vatrogasne jedinice San Franciska Mindi Talamadž je izjavila da su primili poziv zbog dima i da je upućena ekipa, ali da je utvrđeno da dim dolazi iz dimnjaka.

"U njihovom kaminu je gorela vatra", rekla je Mindi Talamadž.

Talamadžova je rekla da ne zna šta su palili po danu kada je u San Francisku u podne bila temperatura od 35 stepeni Celzijusa. "To nije slučajno, nešto su palili u kaminu", navela je ona.

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku, kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka doneta "u duhu reciprociteta", dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

Zaharova: Cirkus i nova hajka

Najnovije događaje u ruskom konzulatu u San Francisku, odakle prema tvrdnjama AP kulja dim jer zaposleni pale stvari u kaminu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je nazvala "cirkusom i novom hajkom".

Ona je rekla da osoblje generalnog konzulata u San Francisku sprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, prenosi Tas.

Ruska agencija navodi da su pred zgradu konzulata došla vatrogasna kola zbog dima. Prema podacima vatrogasaca, dim je dopirao iz kamina.

"I odmah su počela pitanja američkih novinara kakav je to dim koji se vije iznad ruskog diplomatskog predstavništva", napisala je Zaharova na svom Fejsbuk profilu.

"Odgovaram - u toku su pripreme za privremenu obustavu rada. S tim u vezi mogu da se zatvaraju prozori, spuštaju roletne, isključuje svetlo, zatvaraju vrata, izbacuje đubre..", napisala je ona.

Dodala je da radnici konzulata umesto da ispunjavaju svoje obaveze, moraju vanredno da zatvore zgradu.

"Mada ne, ne zgradu, već rusko-američke odnose da bi ih sačuvali za neka bolja vremena", zaključila je Zaharova.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво