Eksplozije u hemijskom postrojenju u Teksasu, deset povređenih

Deset osoba lakše je povređeno u dve eksplozije, u poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, javlja agencija "Rojters". Agencija za vanredne situacije potvrdila je da su isparenja i dim koji izlaze iz poplavljenog pogona "izuzetno opasni", a agencija za životnu sredinu saopštila je da požar za sada nije proizveo "zabrinjavajuću koncentraciju toksičnih materija".

Kancelarija šerifa okruga Haris je na Tviteru napisala da se zamenik šerifa nagutao dima i iz predostrožnosti odveden je u bolnicu se još devet ljudi.

Centar za vanredne situacije okruga Haris je naveo da su u hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju odjeknule dve eksplozije.

"Oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu, Centar za vanredne situacije okruga Haris obavestio nas je o dve eksplozije i dimu koji dolazi iz hemijskog postrojenja 'Arkema' u Krozbiju, u Teksasu", navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Kompanija "Arkema" je ranije evakuisala preostale radnike u oštećenom postrojenju, a vlasti okruga Haris su prethodno naložile evakuaciju svih stanovnika koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja.

U tom postrojenju proizvodi se organski peroksid za industrije gume i plastike, koji je, prema saopštenju kompanije, ekstremno zapaljiv, zbog čega je u saglasnosti sa zvaničnicima, "najbolje rešenje bilo da ga ostavimo da sam izgori".

Lokalni zvaničnici su u sredu upozorili da bi u tom postrojenju moglo da dođe do eksplozije nakon što je "Arkema" ostala bez struje usled poplava koje je prouzrokovao uragan "Harvi".

"Arkema" je saopštila da je u utorak evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra severoistočno od Hjustona, prenosi danas Si-Bi-Es njuz.

Vatrogasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu.

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Požar za sada nije proizveo "zabrinjavajuću koncentraciju toksičnih materija", saopštila je američka agencija za životnu sredinu (EPA).

U saopštenju se navodi da je takav zaključak donet na osnovu podataka dobijenih sa lica mesta od francuske kompanije "Arkema", vlasnika fabrike.

Međutim, direktor savezne Agencije za vanredne situacije Brok Long je ranije danas govorio o "veoma opasnom stanju".

Isparenja i dim koji izlaze iz poplavljenog hemijskog pogona u Teksasu su "izuzetno opasni", saopštila je Američka federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

"Ekson", "Šel" i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode posle obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postrojenja oslobodile hemikalije.

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na "nepodnošljiv smrad" širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada "imaju glavobolje, boli ih grlo i peku oči".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се