Abe i Mun za oštrije rezolucije UN prema Pjongjangu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oštro je osudio probno lansiranje severnokorejskog projektila i ponovio zahtev da Pjongjang obustavi programe razvoja balističkih projektila i nuklearnog naoružanja. Japanski premijer Šinzo Abe i južnokorejski predsednik Mun Džae In složili su se da treba tražiti oštrije rezolucije UN protiv Severne Koreje, saopštili su japanski zvaničnici.

Posle hitnog zasedanja o lansiranju, najviše telo UN je sinoć poteze Pjongjanga nazvalo skandaloznim, navodeći da se na taj način namerno podrivaju mir i stabilnost u regionu.

Kako prenosi AP, Savet bezbednosti pozvao je Severnu Koreju da preduzme direktne i konkretne korake radi smanjenja napetosti na Korejskom poluostrvu i šire.

Savet je takođe istakao svoju posvećenost mirnom, diplomatskom i političkom rešenju situacije.

Do lansiranja projektila, koji je preleteo preko severnog Japana, došlo je manje od mesec dana pošto je Savet bezbednosti Pjongjangu nametnuo do sada najteže sankcije, a za sada nije jasno da li će biti daljih koraka u tom smislu, navodi agencija.

Japanski premijer Šinzo Abe i južnokorejski predsednik Mun Džae In složili su se da treba tražiti oštrije rezolucije UN protiv Severne Koreje, saopštili su danas japanski zvaničnici.

U telefonskom razgovoru Mun je kazao japanskom premijeru da deli zabrinutost građana Japana povodom Severne Koreje i nazvao provokacije te države sramotnim, rekao je zamenik japanskog generalnog sekretara Vlade Jasutoši Nišimura, prenosi Rojters.

Kabinet južnokorejskog predsednika saopštio je da je Mun najnovije lansiranje rakete ocenio kao "nasilno ponašanje" prema susednoj zemlji.

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa "hvasong-12" srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong-un, "presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja", prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

"Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti", prenela je KCNA, citirajući Kima. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара