Makron o islamizmu: Nema mesta za naivnost

Obezbeđivanje bezbednosti je glavna svrha državne diplomatije, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju ambasadorima te zemlje istakavši da to znači da je borba protiv islamskog terorizma prioritet.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je borba protiv islamskog terorizma u vrhu prioriteta francuske spoljne politike.

"Obezbeđivanje sigurnosti za naše građane znači da nam je borba protiv islamskog terorizma prioritet", rekao je Makron.

To je izjavio obraćajući se francuskim ambasadorima prilikom predstavljanja prioriteta francuske spoljne politike, prenela je agencija AFP.

"Nema mesta za naivnost, niti za strah od islama koji brka islamizam i islam", rekao je Makron i dodao da je obezbeđivanje bezbednosti Francuske glavna svrha državne diplomatije.

Od 2015. godine u Francuskoj se dogodilo nekoliko terorističkih napada u kojima je ubijeno više od 230 osoba, a Makron je prilikom preuzimanja funkcije predsednika u maju obećao da će pojačati međunarodni položaj Francuske, kao i da će raditi sa različitim partnerima na Bliskom istoku, kako bi iskorenio pretnje džihadista.

"Neki su izabrali i to je greška. Snaga naše diplomatije je da se razgovara sa svim stranama", rekao je Makron.

Konkretni rezultati saradnje s Rusijom 

Makron je rekao i da će u septembru u Ujedinjenim nacijama biti održan sastanak Kontakt grupe za Siriju.

Naveo je da je saradnja sa Rusijom iznedrila "konkretne rezultate" po pitanju smanjenja korišćenja hemijskog oružja u Siriji, preneo je Rojters, napominjući da francuski predsednik nije izneo detalje.

Makron je istakao i da nema alternative za iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je u više navrata kritikovao američki predsednik Donald Tramp.

"Ne postoji alternativa za agendu o neširenju oružja. Ona omogućava konstruktivan i zahtevan odnos sa Iranom", rekao je Makron.

Govoreći o Venecueli, on je optužio venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura za stvaranje "diktature".

"Diktatura pokušava da preživi sa neverovatnim humanitarnim troškovima, iako su resursi zemlje i dalje značajni", rekao je Makron o Madurovoj vladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи