ID: Osvetićemo se za inkviziciju, Španija će biti kalifat

Teroristi Islamske države objavili su snimak na španskom jeziku u kome prete "osvetom" Španiji zbog terorista koje je policija ubila tokom prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, piše španski list "Pais".

Na snimku su dvojica boraca ID, koji govore na španskom sa arapskim akcentom, i poručuju: "Po volji Alaha, Andaluzija će ponovo postati ono što je nekada bila, deo kalifata".

"Španski hrišćani, ne zaboravite muslimansku krv koja je prolivena tokom španske inkvizicije. Osvetićemo vam se za masakr koji sada sprovodite protiv Islamske države", kaže borac ID, koji se predstavio kao Abu Lais el Kurdubi ili Abu Lais iz Kordobe.

"Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru", dodao je drugi džihadista, koji se predstavio kao Abusalman Andaluzijac.

Prema policijskim navodima, Abu Lais je u stvari 22-godišnji Muhamad Jasin Peres iz Kordobe. Njegov otac, Marokanac Abdelah Ahram, trenutno je u zatvoru u Tangeru zbog aktivne uloge u radikalnom džihadizmu.

Drugi muškarac nije identifikovan, pošto mu je lice pokriveno i vide mu se samo oči.

Andaluzija je najjužnija autonomna pokrajina Kraljevine Španije, koja je više od pet vekova bila pod muslimanima.

Video je objavljen sinoć, šest dana nakon napada za koje je ID preuzela odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba.

Na snimku su i fotografije napada u Barseloni, španskog premijera Marijana Rahoja, španskog kralja Felipea VI, te Junesa Abujakuba - muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pešake u La Rambli.

Španija se trenutno nalazi na četvrtom, od ukupno pet, nivoa opasnosti od mogućeg terorističkog napada iako su nakon napada u Barseloni i Kambrilsu mere sigurnosti povećane na železničkim stanicama, aerodromima i mestima gde se okupljaju velike grupe ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво