Trampova strategija za Avganistan: Borba do pobede

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je novu strategiju za Avganistan najavljujući povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji i obećao "borbu do pobede".

Donald Tramp je u obraćanju iz vojne baze kod Vašingtona rekao da bi veće povlačenje SAD iz Avganistana ostavio vakuum koji bi teroristi popunili.

Prvobitna zamisao mu je, kako je naveo, bila povlačenje američkih snaga, ali je umesto stoga odlučio da one ostanu i "bore se do pobede" – kako bi se izbegle greške napravljene u Iraku, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp nije precizirao koliko će vojnika dodatno biti poslato u Avganistan, ni u kom roku će se okončari prisustvo SAD tamo, ali su zvaničnici rekli da je sa ministrom odbrane dogovoreno slanje oko 4.000 vojnika.

Predsednik SAD je kazao da njegov novi pristup ima za cilj da spreči da Avganistan postane sigurno utočište za islamističke ekstremiste koji planiraju napad na Ameriku, prenosi Rojters.

Tramp je rekao da američki neprijatelji u Avganistanu treba da znaju da ne mogu nigde da se sakriju i da nijedno mesto nije van dometa američkog oružja.

"Naše snage će se boriti za pobedu", poručio je Tramp.

Takođe je upozorio Pakistan da SAD neće više tolerisati da ova zemlja nudi "sigurno utočište" za ekstremiste rekavši da će ta zemlja imati "mnogo toga da izgbi" ako ne sarađuje sa Amerikancima.

"Pakistanu plaćamo milijarde i milijarde dolara – u isto vreme oni primaju teroriste protiv kojih se mi borimo", rekao je američki predsednik.

Sa druge strane, najavio je snažnije partnerstvo sa Indijom dodavši da očekuje podršku saveznika u svojoj novoj strategiji, kao i njihov veći doprinos.

Ministar odbrane Džejms Matis je u saopštenju ukazao da je nekoliko američkih saveznika već obećalo "da će povećati broj svojih vojnika".

U Avganistanu se trentno nalazi više od 8.000 američkih vojnika.

"Konsultovaću se s generalnim sekretarom NATO-a (Jensom Stoltenbrgom) i našim saveznicima, među kojima su neki izrazili spremnost za slanje dodatnih vojnika", rekao je Matis. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се