Barselona: Ubijen glavni osumnjičeni za napad, imam poginuo u eksploziji

Marokanac Junes Abujakub, osumnjičen da je vozio kombi koji je uleteo među ljude na šetalištu u Barseloni, ubijen u policijskoj akciji nedaleko od Barselone. Muškarac prethodno uzviknuo "Alah je veliki". Poginuo imam za koga se veruje da je radikalizovao mlade koji su počinili napade.

Španska policija je potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a reč je o 22-godišnjem Junesu Abujakubu, za kojim je do danas trajala potraga.

Prethodno je katalonska policija saopštila da je muškarac koji je nosio nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas ubijen danas u Subiratsu, oko 60 kilometara od Barselone, ali ga nije identifikovala, preneo je Rojters.

Kako bi prišla ubijenom muškarcu, jedinica za deminiranje je koristila robota koji je sa njega uklonio sumnjivi pojas.

Mediji prenose da je, tokom pucnjave, muškarac uzviknuo "Alah je veliki" ("Alahu-ekber").

Pre zvanične potvrde policije, španska državna televizija je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, javila da je ubijen Abujakub, osumnjičen da je kombijem pokosio turiste i lokalne stanovnike u prometnoj ulici La Rambla u Barseloni, usmrtivši 13 osoba.

On je pešice pobegao sa lica mesta i usput nasmrt izbo jednog prolaznika, čiji je automobil oteo kako bi pobegao iz grada.

Prethodno su lokalni mediji javili da je u Španiji došlo do novog incidenta – u gradu koji se nalazi nedaleko od Barselone i da je policijska operacija u toku.

List Vangardija je ranije preneo da je glavni osumnjičeni, Marokanac Junes Abujakub, uhapšen u gradu Sant Sadurni de Noja, zapadno od Barselone, ali se ispostavilo da ti navodi nisu tačni.

Ministar unutrašnjih poslova Hoakim Forn ranije je na pitanje da li je Abujakub bio vozač kombija odgovorio da sve ukazuje na to.

Kako je dodao, policija je protekle noći sprovela više racija u katalonskom gradu Ripol, gde živi većina osumnjičenih.

U napadu koji se dogodio u četvrtak na šetalištu La Rambla u Barseloni i letovalištu Kambrils ubijeno je 14, a povređeno je više od 120 osoba.

Katalonska policija saopštila je da je svih 12 osumnjičenih, koji su identifikovani posle dvostrukog terorističkog napada, ubijeno ili uhapšeno.

"Danas su svih 12 osumnjičenih u rukama pravosudnog sistema, ili su nažalost, kao rezultat sopstvenih akcija, ubijeni", rekao je novinarima načelnik katalonske policije Hosep Luis Traperi, prenosi Rojters.

Naglasio je da bezbednosna operacija španske policije nije okončana, već da se nastavlja i to ne samo u zemlji, već i na međunarodnom novou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво