Češka, odobreno uklanjanje farme svinja sa mesta nekadašnjeg logora

Država će otkupiti i ukloniti veliku farmu svinja s mesta na kojem se u Drugom svetskom ratu nalazio kazneni i koncentracioni logor za Rome, odobrila je češka vlada.

Dosadašnje vlade u Češkoj nisu bile voljne da nađu novac za otkup farme, iako je ta zemlja više od dve decenije na udaru žestokih kritika iz Evropske unije.

Češki ministar za ljudska prava Jan Hvojka rekao je da "podržava da država otkupi farmu svinja" i da je to izraz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama koje su u logoru umrle.

Farma svinja AGPI u mestu Leti u julu je posle dugih pregovora s vladom odobrila prodaju, iako je pre ovog konačnog pokušaja države da reši to pitanje farma davala prednost tome da bude premeštena na neko drugo, manje kontroverzno mesto u Češkoj.

Ni vlada ni AGPI nisu saopštile koliko će država platiti za farmu, a prema proračunima češkog dnevnika Lidove novini, ta suma neće preći 19 miliona evra.

Češki premijer Bohuslav Sobotka obavezao se da do jeseni, do kraja mandate vlade, otkupi farmu i uredi dostojanstven memorijalni kompleks na mestu logora za Rome, koji je bio i usputna stanica za gasne komore Aušvica.

Predsednik Češke Miloš Zeman se u junu usprotivio izmeštanju farme s obrazloženjem da je ona rentabilna i da donosi profit.

"Ja sam za to, a to se već desilo, da na mestu ogromnog romskog radnog ili možda koncentracionog logora bude dostojanstven spomenik. A taj tamo stoji ali ja sam protiv toga da se likvidira taj svinjac. To je prosperitetno preduzeće. A šta bi bilo umesto njega? Prazna površina", rekao je krajem juna Zeman kada se pojavila mogućnost da vlada uspešno okonča pregovore sa AGPI.

Logor Leti tamna je mrlja na istoriji Češke pošto su ga podigle vlasti fašističkog protektorata Češke i Moravske 1940. godine, ali su njime upravljali, za razliku od ostalih logora, direktno Česi, a ne nemački nacisti.

"Leti su međunarodni simbol nepoštovanja žrtava Holokausta i sramota Češke. Vlasnici farme moraju da izađu u susret, zato što je dostojanstvo žrtava Holokausta više od njihove dobiti", rekao je u junu na velikom međunarodnom protestu u logoru predsednik evropskog antirasističkog pokreta EGAM, Bendžamin Aptan.

Podsetio je da su Romi koji su tu mučeni i zlostavljani bili češki državljani, kao i logorski čuvari i dželati koji su isključivo bili Česi.

Od bolesti i neljudskih uslova u logoru je od 1.308 čeških Roma, koliko je prošlo kroz Leti, stradalo 327, među njima i deca, dok je 500 deportovano u gasne komore Aušvica.

"Mislim da na takvom mestu mora da bude mesto za odavanje pošte, ništa drugo, a ne farma svinja, pa to je strašno. Kada sam bio unutra da pogledam farmu, sticajem okolnosti stigao je kamion sa novim svinjama za likvidaciju. Ta paralela je jeziva", rekao je na junskom protestu češki ministar pravde Robert Pelikan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво