Italija proterala dva Marokanca i jednog Sirijca

Iz bezbednosnih razloga Italija je deportovala dva Marokanca i jednog Sirijca, čime je broj potencijalno opasnih islamista koji su proterani iz te zemlje porastao na 202, saopštile su italijanske vlasti.

Do proterivanja dva muškarca došlo je u trenutku pooštrenih bezbednosnih mera posle terorističkih napada u Španiji, kao i nakon upozorenja Islamske države da je Italija sledeća zemlja koja će se naći na meti njenih napada, napominje AFP.

Administrativna proterivanja, protiv kojih nisu moguće žalbe, jedan su od glavnih oslonaca italijanske strategije za sprečavanje džihadističkih napada kakvi su se događali u drugim zemljama Evrope, navodi francuska agencija.

Jedan od deportovanih je Marokanac star trideset osam godina za koga se tvrdi da je postao radikalni islamista tokom služenja zatvorske kazne za lakša krivična dela.

Njegov status je podignut na "visokorizičan" pošto je viđen kako sa drugim zatvorenicima oduševljeno slavi teroristički napad u Stokholmu u aprilu, kada je ubijeno petoro ljudi.

Proterani Sirijac, koji je takođe posedovao i lažni identitet državljanina Tunisa, uhapšen je 2015. zbog umešanosti u ilegalnu imigraciju, da bi potom bio smešten u kućni pritvor u centru za tražioce azila na jugu Italije.

Tamo je, kako prenosi AFP, viđen kako proslavlja teroristički napad u Mančesteru, u kojem su u maju ubijene 22 osobe.

Treći proterani je Marokanac star 31 godinu, čiji su izrazi podrške Islamskoj državi dovođeni u vezu sa psihičkim poremećajem od kojeg je prinudno lečen posle hapšenja zbog krađe, navodi agencija.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sva trojica avionom prebačena u svoje zemlje porekla.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи