Srpski turisti u Španiji: Uznemireni jesmo, odmor ne prekidamo

Svet je i dalje u šoku nakon terorističkih napada u Barseloni i Kambrilsu. Na mediteranskom delu španske obale, trenutno je i oko 4.000 srpskih turista.

Niko od turista koji letuju na Kosta Bravi i Kosta Doradi, ne propusti priliku da obiđe Barselonu i prošeta La Ramblom, najživopisnijom ulicom katalonske prestonice. Sasvim je sigurno da je i u četvrtak uveče tu bilo mnogo naših turista, ali ne u delu ulice u kojem se dogodio teroristički napad. Samo je jedna žena iz Srbije lakše povređena.

"Raspoloženje putnika je za pravo čudo dobro. Naravno, bili su svi u šoku, u prvom momentu, bili iznenađeni jer niko to nije očekivao, međutim, putnici su zaista dobro. U kontaktu sam sa svim putnicima, napravili smo i zajedničku Viber grupu, tako da svi mogu međusobno da se čuju. Dakle, svi putnici na Kosta Doradi su dobro", kaže turistički vodič na Kosta Doradi Boško Krivokuća Banjac.

Naši turisti u Španiju odlaze autobusom i još češće čarter letovima u organizaciji domaćih turističkih agencija.

"Nije bilo zahteva za povratak sa destinacije i za sada nemamo informacije da ima zahteva za otkaz putovanja. Da napomenem samo da ne postoje ni zakonski razlozi jer nije uvedeno vanredno stanje. Mere bezbednosti su podignute na najviši nivo i ne očekujemo da bude nekih većih problema do kraja sezone", kaže direktor Jute Aleksandar Senčić.

Jedan broj zapadnoevropskih turista, nakon pretrpljenog šoka, napušta Španiju pre kraja aranžmana. Oni će biti obeštećeni jer imaju polisu osiguranja od neplaniranih događaja koja košta oko 10 odsto vrednosti aranžmana. Takva polisa postoji i u Srbiji, ali je zbog visoke cene naši turisti ne kupuju.

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izdalo je saopštenje u kojem savetuju svim državljanima Srbije koji trenutno borave u Španiji da se pridržavaju uputstava nadležnih španskih policijskih organa i turoperatera, i da prate preporuke u sredstvima javnog informisanja.

Savetuje se oprez na javnim mestima, kao što su centralni gradski trgovi, turističke atrakcije, tržni centri, prostori blizu vladinih ustanova, vojnih objekata, policijskih stanica i u javnom prevozu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво